A gyártás jövője

2021. augusztus 02.

Az Electrolux idehaza komoly gyártóbázissal rendelkezik, aminek kapcsán a vállalat 2019-ben jelentős fejlesztéseket jelentett be. A pandémia miatt azonban ezek a folyamatok csak idén májusban tudtak elindulni. Az átalakítások lépéseiről, hátteréről és céljairól kérdeztük az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatóját, az Electrolux Group szenior alelnökét, Gönczy Sándort.

Nespresso Alberto Vercelli

Fotó: Electrolux

Az Electrolux jelentős globális gyártás-technológiai beruházásokat indított el nem is olyan régen.  Mi a célja ennek a folyamatnak, miért volt rá szükség, illetve milyen változásokat jelent ez a gyakorlatban?

Az Electrolux folyamatosan fejleszti gyártóbázisait. Ezen fejlesztések fókuszában a termékfejlesztés, a gyártás hatékonyságának folyamatos javítása, és az egészséges, ergonomikus munkakörnyezet biztosítása áll. Kiemelt célunk a digitalizáció és az automatizáció adta lehetőségek kiaknázása üzemi szinten is. Mindez összhangban van az Electrolux átfogó stratégiájával: a vállalat a versenyelőnyt biztosító gyártókapacitásait fejleszti, a felsőkategóriás termékek gyártására fókuszál. A nyíregyházi beruházás az ipar 4.0 irányelvei alapján megvalósuló, új gyártástechnológia bevezetését, új beépíthető és nagyméretű szabadonálló hűtőszekrény-termékcsalád fejlesztését, valamint a termékek versenyképességének növelését célozza. A termékfejlesztésnek köszönhetően még energiatakarékosabban működő, okos (connected) hűtőgépeket gyárt a vállalat az új, szigorúbb energiatörvény előírásait figyelembe véve. Az ipar 4.0 egy digitális gyártástechnológiai rendszer, amely magas minőségű gyártást és a kiemelkedő gyártási hatékonyságot eredményez, annak köszönhetően, hogy a munkafolyamatokról folyamatosan valós idejű adat érkezik. Ezáltal a termelés idő- és költséghatékony lesz, még kiválóbb minőségi paraméterek mellett. Az adatalapú, digitális működés hozzáadott értéket és versenyelőnyt biztosít az Electroluxnak.

Ipar 4.0

A technológiai fejlődés nem csak a végtermékek esetében jelent forradalmi változásokat, de a termelési folyamatokra is kihat. Az olyan digitális fejlesztések, mint a mesterséges intelligencia, vagy a hálózatba kapcsolt készülékek a gyártás területén is jelentős változásokat generálnak. Az „okos” jelző így már a gyárak esetében is értelmezhető válik. Az egymással kommunikáló eszközök, számítógép-vezérelt rendszerek, amelyek akár bizonyos döntések meghozatalára is alkalmasak, fizikai folyamatokat koordinálnak és irányítják a gyártást. Mindez optimalizálja a termelést és így jelentősen növeli annak hatékonyságát. Az ilyen fejlesztéseknek, átalakulásnak az összefoglaló neve az ipar 4.0

Milyen időtávon kell egy ilyen beruházást értelmezni? Milyen lépcsőfokai vannak a megvalósításnak? Mennyire lehet figyelembe venni 2020 tanulságait a beruházás tervezése során?

Az Electrolux Csoport által már 2019-ben bejelentett nyíregyházi beruházása, idén májusában kezdődött el a kialakult járványhelyzet miatt. A beruházás nagysága és komplexitása miatt az elkövetkezendő években folyamatosan zajlik majd a fejlesztés, melynek főbb lépései a digitális tervezés, az új termékek fejlesztése és az új gyártósorok, munkafolyamatok kialakítása lesz. Megújul a komplett gyártástechnológia, és lecseréljük a teljes termékpalettánkat is. A 2020-as – a pandémiához köthető – eseményekhez hasonlóra egyetlen iparági szereplő sem tud felkészülni. Munkatársaink fegyelmezettségével tavaly és idén is folyamatosan biztosítani tudtuk a gyártást, illetve reális forgatókönyvvel elindultak az elkövetkezendő évek fejlesztései.

„Az új energiatörvényi szabályozása mellett 2023-ban lép életbe az új európai tűzállósági előírás is, ami azt jelenti, hogy a hűtőszekrény gyártásához felhasznált anyagoknak magasabb ellenállást kell tanúsítaniuk az éghetőség terén annál, mint azt a jelenlegi jogszabályi előírások elvárják.’

 Gönczy Sándor az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatója, az Electrolux Group szenior alelnöke     

A hazai Electrolux gyártó bázis esetében pontosan milyen változások történnek, történtek?

Nincs változás, továbbra is két helyszínen, Jászberényben és Nyíregyházán van gyártóbázisunk, illetve a jászberényi telephelyen található a logisztikai és elosztó központunk is. Jászberényi üzemünkben a beépíthető és kisméretű szabadonálló hűtőkészülékek gyártása folyik. Kiemelt feladatunk, hogy az itt gyártott termékek teljes mértékben megfeleljenek az új tűzállósági előírásoknak és az energiatörvény követelményeinek. Az új energiatörvényi szabályozása mellett 2023-ban lép életbe az új európai tűzállósági előírás is, ami azt jelenti, hogy a hűtőszekrény gyártásához felhasznált anyagoknak magasabb ellenállást kell tanúsítaniuk az éghetőség terén annál, mint azt a jelenlegi jogszabályi előírások elvárják. Az Electrolux folyamatosan vizsgálja és fejleszti a termékeit, hogy azok minden vonatkozásban megfeleljenek a jelenlegi és a jövőbeni nemzetközi és helyi előírásoknak. 

Nyíregyházán jelenleg prémium szabadonálló hűtőszekrények gyártása folyik, az említett beruházásnak köszönhetően pedig a jövőben nagyméretű szabadonálló és új beépíthető hűtőszekrény-termékcsalád gyártása indul el, az új, szigorúbb energiatörvény előírásait figyelembe véve. Az Electrolux stratégiájában a fenntarthatóság kiemelt szerephez jut, és ebbe a vonalba fognak illeszkedni az okos hűtők.

Mi a nyíregyházi gyár legnagyobb erénye ön szerint jelenleg és mi lesz a fejlesztések után?

A beruházás még fenntarthatóbb működést tesz lehetővé: az eszközök és a gyártechnológia kevesebb energiát igényelnek majd, csökken a fosszilis üzemanyag használata, hatékonyan csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás. Az Electrolux nyíregyházi telephelye korszerű épületegyüttesének, hatékony gyártási és anyagmozgatási folyamatainak köszönhetően ideális rá, hogy az ipar 4.0 irányelvei alapján megvalósuló beruházással az iparág élvonalát képviselje. A beruházás hozzájárul a svéd vállalat ambiciózus fenntarthatósági célkitűzéséhez, hogy 2030-ig elérje az erőforrás-hatékony és klímasemleges működést.

Share This