Mosás és szárítás egyben

2022. február 01.
feültöltős mosógép

Szinte ugyanaz

A mosó-szárító készülék nem különösebben meglepő módon tulajdonképpen egy mosógép és egy szárítógép egyben. Így aztán kézenfekvőnek tűnik, hogy az erre a termékkörre jellemző tulajdonságok gyakorlatilag ugyanazok, amelyek a mosógép és szárítógépek esetében is mérvadóak. Nagy általánosságban ez igaz is, azonban vannak olyan termékparaméterek, amelyek ebben a szegmensben egyáltalán nem elérhetőek, vagy csak nagyon szűk az a kínálat, amelyben megtalálhatók.

Például jelenleg nincs a magyar piacon felültöltős mosó-szárító, csekély mennyiségben fordul elő színes és keskeny kivitel és a 10 kilogramm vagy az azt meghaladó mosókapacitás is igen ritka. Hőszivattyús technológiát használó modellből sincsen sok és a gőzprogram is csak szűkebb körben érhető el ebben a szegmensben. Vannak azonban a termékcsoportnak olyan specifikus tulajdonságai is, ami a különálló készülékek esetében nem értelmezhető. Ezek pedig a teljes mosási és szárítási ciklusra vonatkozó paraméterek. Funkcionalitás vonatkozásában egyetlen ilyenről lehet beszélni, mégpedig az egyórás teljes programról. Ez viszonylag sok gépben megtalálható már, az esetek túlnyomó részében viszont csak 1 kg töltősúly esetén vehető igénybe az opció. Hatékonyság tekintetében pedig az energiacímke tartalmazza azokat az adatokat, amelyek a teljes működési ciklusra vonatkoznak.

Új energiacímke

Tavaly márciusban lépett életbe az új energiacímke szabályozás, amely a mosó-szárító készülékeket is érintette. A legtöbb újdonság, illetve változtatás pedig éppen ebben a termékkörben jelent meg. Az új címke jóvoltából most már két energiaosztály is feltüntetésre kerül ezeken a gépeken, a csak mosásra vonatkozó besorolás mellett a teljes ciklus esetében mérvadó energiahatékonyság is látható a címkén. A tényleges víz- valamint energiafogyasztás esetében is külön-külön jelenik meg a két ciklusra vonatkozó érték. Korábban csak a teljes vízfogyasztás, a teljes energia és a csak mosásra érvényes energiafelhasználás szerepelt az adatok között. Változás továbbá, hogy eltűnt a mosás hatékonyságra vonatkozó információ, de helyette bekerült a centrifugahatékonyság besorolása. Zajszint esetében valamivel kevesebbet árul el az új címke, mivel az előző változatban szerepelt a mosás, szárítás és a centrifugálás  zajkibocsátási értéke is, a mostani címkén pedig csak utóbbi – ami egyébként mindig a legmagasabb a három közül – kerül feltüntetésre. 

Ráadásul bevezettek egy új jellemzőt is, a zajszint osztályt, ami sokat segít a zajszint érték megítélésében, hiszen így nem önmagában kell értelmezni az adatot, hanem egy skálán már be is sorolják. Az új energiacímkén feltüntetik az eco program futási idejét is mind mosás, mind mosás-szárítás esetében. A programidő szerepeltetése kifejezetten jó elgondolás lenne, sajnos a programválasztás már nem a legszerencsésebb. Az eco program mindig a leghosszabb program. A hatékonyság, fogyasztás és idő hármasa ugyanis szoros összefüggésben van egymással, így ha csökkentjük az energiafelhasználást, akkor vagy a tisztítási eredmény romlik, vagy az időigény nő meg jelentősen. A gyártók nyilván utóbbira szavaznak és így esetenként akár 9 órát is meghaladó mosás-szárítás futási idő keletkezik, ami pedig a legtöbb felhasználónak nem túl vonzó. Ráadásul igencsak elvakult környezetkímélőnek kell lennie az embernek ahhoz, hogy ezt az opciót használja rendszeresen.

AEG L9WBE49W

FONTOSABB JELLEMZŐK:

D energiaosztály

9/6 kg  kapacitás

1351 max.centrifuga fordulat

50 liter vízfogyasztás

75 dB zajszint (centrifuga)

 

A modellben több fejlett megoldás is gondoskodik a ruhák kíméletes tisztításáról és szárításáról. Az alacsonyabb szárítási hőfokot biztosító, a termékkörben meglehetősen ritka hőszivattyús technológia, a SensiDry® mellett, a készülék Protex szövetkímélő dobbal is rendelkezik. Valamint a DualSense megoldás révén az AEG L9WBE49W képes a különböző szövettípusokhoz igazítani a hőmérsékletet és a dobmozgást. A típusba ProSense® technológia is került, amely a töltetnek megfelelően állítja a mosási és a szárítási időt, valamint a víz- és energiafogyasztást. A gőzprogramot is kínáló szabadon álló mosó-szárító közepes méretű LED kijelzőt kapott, zajszintosztályt tekintve pedig „B” besorolással rendelkezik.

BEKO HTE 7616 X0

FONTOSABB JELLEMZŐK:

E energiaosztály

7/4 kg  kapacitás

1200 max.centrifuga fordulat

46 liter vízfogyasztás

76 dB zajszint (centrifuga)

 

A kisebb kapacitást kínáló modellek közé tartozó Beko szabadon álló mosó-szárító esetében 15 különféle programból választhat a felhasználó. Ezek között megtalálható a Wash & Wear®, amellyel 1 kilogramm szennyes 1 óra alatt mosható ki és szárítható meg. Valamint a készülékben elérhető a Hygiene+ Wash & Dry program is, ami az érzékeny hőmérséklet-szabályozást további öblítésekkel és centrifugálásokkal is kombinálva biztosít ultra-higiénikus eredményt minden hőmérsékleten. A ProSmart™ inverteres motorral rendelkező típust digitális kijelzővel látták el, továbbá a HTE 7616 X0 Bluetooth kapcsolatra is képes. Zajszintosztály tekintetében pedig „B” minősítéssel rendelkezik a modell.

felültöltős mosógép

BOSCH WNG254U0BY

FONTOSABB JELLEMZŐK:

E energiaosztály

10/6 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

79 liter vízfogyasztás

69 dB zajszint (centrifuga)

 

Az EcoSilence Drive™ motorral és nagyméretű TouchControl kijelzővel rendelkező modellben található 1 kilogram ruha 1 óra alatt történő mosását és szárítását lehetővé tevő Wash & Dry 60 program. Ugyanakkor a készülékben elérhető a SpeedPerfect speciális funkció is, amely segítségével akár 65%-kal csökkenthető a mosás ideje (a készülék saját programjainak idejéhez viszonyatva) azonos eredmények mellett. Az opció a legtöbb programmal együtt használható – bármilyen töltethez és textíliához. A ruhák kíméletes kezeléséről pedig a WaveDrum szövetkímélő dob mellett AutoDry funkció is gondoskodik ebben a típusban. A Bosch szabadon álló mosó-szárító rendkivül csendes is, ennek megfelelően a zajszintosztály szerint  „A” besorolást kapott.

mosó-szárító

CANDY CSOW 4855TWE/1-S

FONTOSABB JELLEMZŐK:

E energiaosztály

8/5 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

75 liter vízfogyasztás

79 dB zajszint (centrifuga)

 

A 16 programmal rendelkező, érintőkijelzővel ellátott modell több gyors mosó-programot is kínál, de az egy órás teljes ciklus opció hiányzik a repertoárjából.  Ellenben található ebben a típusban három fokozatban állítható vasaláskönnyítő gőzőlés opció.  A készülék képes wifi kapcsolatra is, ezáltal a távvezérlés mellett a Candy simply-Fi alkalmazás kínálta elönyőket is élvezhetik a felhasználók, így mosási tippek, karbantartással kapcsolatos támogatás és hatékony hibaellenőrzés is szerepel az elérhető lehetőségek között. A CSOW 4855TWE/1-S szabadon álló mosó-szárító viszont nem tartozik a csendesebb típusok közé, zajszintosztály szerint csak „C” besorolással rendelkezik.

felültöltős mosógép

DAEWOO DWDM-14106T3

FONTOSABB JELLEMZŐK:

D energiaosztály

10/6 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

N.A liter vízfogyasztás

75 dB zajszint (centrifuga)

 

A termékkörben meglehetősen nagynak tekinthető mosó kapacitással rendelkező készülékre digitális kijelző került, a kezelőpanel pedig magyarnyelvű. Ezen kivűl azonban további extra funkciókkal nem kényeztet a modell és csak a termécsoportban alapvetőnek számító opciókra épül a DWDM-14106T3 funkcionalitása. A Daewoo szabadon álló mosó-szárító esetében a felhasználó 15 különféle prgramból választhat, azonban az egyórán belül lefutó teljes mosás-szárítás ciklus a széles programkínálat ellenére is hiányzik a lehetőségek közül. A modell zajszintosztály tekintetében „C” minősítést kapott, vagyis a típus nem a legcsendesebb változatok sorát gyarapítja.

mosó-szárító

ELECTROLUX EW9W161BC

FONTOSABB JELLEMZŐK:

C energiaosztály

10/6 kg  kapacitás

1551 max.centrifuga fordulat

50 liter vízfogyasztás

76 dB zajszint (centrifuga)

 

A modellben SensiCare rendszer igazítja a töltet mennyiségéhez a programot, a ruhák kíméletes bánásmódjáról a DelicateCare opció gondoskodik, ami a dobmozgást és a hőmérsékletet állítja be a tisztított anyagnak megfelelően. A mosó-szárítók esetében ritka hőszívattyús technológia pedig jelentősen csökkenti az energiafelhasználást. Az ÖkoInverter motorral, Protex szövetkímélő dobbal és nagy LED kijelzővel rendelkező típus Wifi kapcsolatra is képes. A szabadon álló mosó-szárító készülékbe SteamCare technológia is került, amely minden mosást egy gőzös ciklussal fejez be. Továbbá a „B” zajszintosztályba tartozó EW9W161BC FreshScent frissítő gőzfunkciót is kínál.

FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉP

GORENJE WD8514S

FONTOSABB JELLEMZŐK:

E energiaosztály

8/5 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

79 liter vízfogyasztás

72 dB zajszint (centrifuga)

 

A Gorenje modelljénél 15 program közül lehet választani, melyek között dobtisztító és gőzprogram is található, valamint a készülék frissítő gőzölés funkciót is kínál. A programkínálatban szerepel 15 perces gyors mosás is, de egy órás mosás-szárítás ciklus nem került a lehetőségek közé.  A hatékony PowerDrive inverteres motorral felszerelt WD8514S a csendesebb típusok táborát gyarapítja, ugyanis 72 dBA zajszintjével az előkelő „A” zajkibocsátási osztályba tartozik. A szabadon álló mosó-szárító LED kijelzővel is rendelkezik, továbbá lehetőséget biztosít az utólagos ruha betöltésre is.

mosó-szárító

INDESIT BDA 761483X W EE N

FONTOSABB JELLEMZŐK:

D energiaosztály

7/6 kg  kapacitás

1351 max.centrifuga fordulat

65 liter vízfogyasztás

81 dB zajszint (centrifuga)

 

Az Indesit modellje kifejezetten jó mosási és szárítási kapacitás arányt biztosít, a mindössze 1 kg eltérésnek köszönhetően közel ugyanannyi ruha szárítható benne, mint, amennyi mosható. A LED kijelzővel ellátott szabadon álló mosó-szárító zajszint tekintetében már nem büszkélkedhet hasonló erényekkel, a készülék ugyanis a „D” zajszint osztályba tartozik. Cserébe viszont széles programválasztékot kínál, a 16 programot tartalmazó repertoárba pedig Wash&Dry 45 opció is került, amivel csak háromnegyedórára van szükség 1 kg ruha  teljes mosási és szárítási ciklusához.

FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉP

LG F4DV509S2TE

FONTOSABB JELLEMZŐK:

E energiaosztály

9/6 kg  kapacitás

1360 max.centrifuga fordulat

90 liter vízfogyasztás

72 dB zajszint (centrifuga)

 

A LED kijelzővel és Inverter Direct Drive motorral ellátott készülékben AI DD™ technológia található, amely több ezer mosási szokásról összegyűjtött adathalmaz segítségével automatikusan kiválasztja az adott töltetnek megfelelő optimális dobmozgás-kombinációt. A szabadon álló mosó-szárító rendelkezik gőzprogrammal és TurboWash™ gyors mosóprogrammal is, de egy órán belüli mosás-szárításra nincs lehetőség. Az LG modelljébe Smart Diagnosis™ öndiagnosztika funkció is került, valamint a F4DV509S2TE WiFi kapcsolatra is képes, így elérhető vele az LG ThinQ™ alkalmazása, aminek előnyei között szerepel az is, hogy számos további mosó és szárító program tölthető le a készülékre.

FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉP

MIDEA Knight MFK100-DU1501B

FONTOSABB JELLEMZŐK:

D energiaosztály

10/7 kg  kapacitás

1500 max.centrifuga fordulat

100 liter vízfogyasztás

80 dB zajszint (centrifuga)

 

A nagy mosó kapacitású készülék szárítás tekintetében az átlagosnál nagyobb kapacitást kínál, ugyanis a 10 kg mosókapacitásnál megszokott 6 helyett 7 kg ruha szárítható a Midea modelljében. A nagy kapacitáshoz nagy vízfogyasztás is társul és zajszint tekintetében is csak „C” besorolásig jutott a MFK100-DU1501B. A szabadon álló mosó-szárító inverteres motorral rendelkezik és LED kijelzővel is ellátták. Programkínálatában 14 lehetőség szerepel, amelyek között helyet kapott a dobtisztítás a saját program mentése és az egy órás mosás-szárítás program is.

FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉP

MIELE WTR870

FONTOSABB JELLEMZŐK:

D energiaosztály

8/5 kg  kapacitás

1600 max.centrifuga fordulat

68 liter vízfogyasztás

69 dB zajszint (centrifuga)

 

A Miele készüléke M Touch kijelzőt kapott, aminek köszönhetően közvetlen érintéssel vagy egyszerű simítással vezérelhető. A szabadon álló mosó-szárító széles program választékában számos egyéb mellett, szerepel a SteamCare gőzőlés opció és az egy órás Single Wash&Dry lehetőség is. A modellben TwinDos automatikus mosószer-adagoló rendszer is található, valamint WiFi kapcsolatra is képes, így a Miele@home applikáció kínálta előnyöket is élvezhetik felhasználói. A ProfiEco inverteres motorral és textilkímélő dobbal is felszerelt készülék tovább rendkívül alacsony 69 dBA zajszint értékkel rendelkezik és az „A” zajszint osztályba tartozik.

FELÜLTÖLTŐS MOSÓGÉP

NAVON BF 7B WD

FONTOSABB JELLEMZŐK:

E energiaosztály

7/5 kg  kapacitás

1200 max.centrifuga fordulat

80 liter vízfogyasztás

76 dB zajszint (centrifuga)

 

A készülék a mosó-szárító kategória legkedvezőbb árú modelljeinek táborába tartozik. Ennek ellenére a modellben LED kijelzőt is találunk, valamint magyar nyelvű kezelő panellel is felszerelték.  A BF 7B WD 15 lehetőséget tartalmazó programválasztékot biztosít a felhasználó számára, ezek között szerepel a gyorsmosás opció is, de egy órás mosás-szárítási ciklus nem került a gépbe. A Navon szabadon álló mosó-szárító a zajkibocsátás szerint pedig „B” besorolást kapott.

felültöltős mosógép

SAMSUNG WD90T754DBH

FONTOSABB JELLEMZŐK:

E energiaosztály

9/6 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

90 liter vízfogyasztás

72 dB zajszint (centrifuga)

 

A készülékben MI (Mesterséges Intelligencia) működik, ami a felhasználói szokásoknak alapján személyre szabott javaslatokat tud tenni. A modell wifi kapcsolatra is képes, így a SmartThings App kínálta lehetőségek is elérhetők, amelyek között még olyan is akad, amely az időjárás alapján javasol ciklust. A digitális inverteres motorral szerelt mosó-szárítóban Q-Drum™ egy “fő dobból” és egy “hátsó tányérból” áll, melyek egymástól függetlenül forognak a készülékben, így biztosítva a ruhák dinamikus mozgását és a gyors, hatékony, de mégis kíméletes mosást. Az „A” zajszint osztályba tartozó típusban Gyors mosás és szárítás, valamint gőzprogram is található.

mosó-szárító

SHARP ES HDD 0147WC

FONTOSABB JELLEMZŐK:

E energiaosztály

10/6 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

90 liter vízfogyasztás

77 dB zajszint (centrifuga)

 

Az ES HDD 0147WC esetében 15 program közül választhat a felhasználó, melyek között megtalálható a 12 perces gyors mosóprogram, a dobtisztítás, az Allergy Smart antibakteriális opció, valamint a Quick Wash & Dry gyors mosás-szárítás ciklus is. Valamint az egyéni beállítások elmentésére is lehetőséget ad. A grafikus kijelzővel ellátott készülékbe egy töltet érzékelő szenzor is került, a szabadon álló mosó-szárító ennek köszönhetően képes a ruha mennyiségéhez igazítani a programidőt, valamint a töltetnek megfelelően ajánlani a szükséges mosószer mennyiséget. A Sharp modelljének maximális zajszintje 77 dBA, így a „C” zajszint osztályba tartozik.

felültöltős mosógép

TESLA WW86491M

FONTOSABB JELLEMZŐK:

E energiaosztály

8/6 kg  kapacitás

1400 max.centrifuga fordulat

90 liter vízfogyasztás

76 dB zajszint (centrifuga)

 

A WW86491M a mosó-szárító kategórián belül nem túl széles választékot képviselő keskeny kivitelű modellek sorába tartozik. A nagyméretű LED kijelzővel ellátott készülék 16 programot biztosít, ezek között pedig szerepel a 15 perces gyorsmosás, az automatikus program, amely a töltet mennyiséghez igazítja a vízfelhasználást és a programidőt, valamint az egy órás mosás-szárítás ciklus is megtalálható a programválasztékban. A Tesla szabadon álló mosó-szárító zajkibocsátás tekintetében „B” besorolást kapott.

felültöltős mosógép

WHIRLPOOL FWDD 1071682 WBV EU N

FONTOSABB JELLEMZŐK:

E energiaosztály

10/7 kg  kapacitás

1551 max.centrifuga fordulat

66 liter vízfogyasztás

83 dB zajszint (centrifuga)

 

Az inverteres motorral ellátott típusba 6. Érzék 3Dry technológia található, amely többirányú levegőáramlással, kíméletes szárítást biztosít, míg a mosás során a lágy mozgatást szavatoló SoftMove dobmozgás gondoskodik az anyagok kíméletes bánásmódjáról. A modellbe a mosási-szárítási ciklus befejezése után használható FreshCare+ frissentartó opció is került, valamint a SteamCare gőzöléses frissítésre is lehetőséget ad a Whirlpool készüléke. A nagyméretű, többfunkciós, szöveges digitális-kijelzővel felszerelt szabadon álló mosó-szárító 15°C alacsony hőmérsékletű színkímélő mosóprogramot és 45 perces mosás és szárítás ciklust is kínál felhasználójának.

felültöltős mosógép

Márkák kínálata – terméktulajdonságok alapján

Egy termékkör kapcsán nem csak az lehet érdekes, hogy egy-egy modell milyen tulajdonságokkal rendelkezik, hanem az is, hogy a márkák választékát alkotó termékpalettán milyen tulajdonságok találhatók meg. Alábbiakban a mosó-szárító készülékek legfontosabb jellemzőit, illetve a kínálat szegmentációjának szempontjából mérvadó termékparaméterek elérhetőségét fogaljuk össze.  

Az egyes tulajdonságok alatt található márkák választékában elérhető* a magyar piacon olyan modell, amely rendelkezik az adott termékjellemzővel. Ez nem jelenti, hogy ugyanabban a típusban jelennek meg a felsorolt tulajdonságok, hanem azt, hogy a gyártónak van olyan készüléke, amiben megtalálható az adott jellemző.

* 2022 januárban a magyar piacon kapható

 • AEG
 • Beko
 • Bosch
 • Candy
 • Electrolux
 • Whirlpool
 • Candy
 • LG
 • Midea
 • Samsung
 • Tesla

A gyártók hazai kínálatában nem szerepel felültöltős mosó-szárító készülék.

 • Beko
 • LG
 • AEG – SensiDry
 • Electrolux -DelicateCare
 • AEG- Ökoinverter / Inverter
 • Beko – ProSmart
 • Bosch – EcoSilence Drive
 • Candy – Inverter BPM
 • Electrolux – Ökoinverter / Inverter
 • Gorenje – PowerDrive
 • Indesit
 • LG -Direct DRive
 • Midea
 • Miele – ProfiEco
 • Navon
 • Samsung -Digitális Inverter Technológia
 • Tesla
 • Whirlpool
 • AEG – Protex
 • Beko – AquaWave
 • Bosch – Wave Drum
 • Electrolux – Prote
 • Miele
 • AEG
 • Electrolux
 • Indesit
 • Whirlpool
 • AEG
 • Beko 
 • Candy
 • Daewoo
 • Electrolux 
 • Miele
 • Midea
 • Navon
 • Whirlpool
 • Miele
 • Whirlpool
 • AEG – ProSense
 • Bosch
 • Candy
 • Electrolux – SensiCare
 • Gorenje
 • LG – AIDD
 • Miele
 • Navon
 • Samsung – QuickDrive
 • Sharp
 • Tesla
 • Whirlpool – 6. Érzék
 • AEG – DualSense
 • Beko
 • Bosch – AutoDry
 • Electrolux – DualCare
 • Gorenje
 • LG – AI DD
 • Samsung – MI vezérlés
 • Sharp
 • Tesla
 • Whirlpool – SoftMove
 • AEG – MyAEG Care applikáció
 • Bosch – Home Connect
 • Candy hOn
 • Electrolux – My Electrolux applikáció
 • LG – ThinQ
 • Miele – Miele@home
 • Samsung – SmartThings App
 • AEG
 • Electrolux 
 • LG 
 • Whirlpool 
 • AEG (max. 1kg)
 • Beko (max. 1kg)
 • Bosch (max. 1kg)
 • Candy
 • Electrolux (max. 1kg)
 • Indesit (max. 1kg)
 • Midea
 • Miele
 • Samsung
 • Sharp (max. 2kg)
 • Whirlpool (max. 1kg)
 • AEG
 • Bosch
 • Electrolux 
 • Gorenje
 • LG
 • Miele
 • Samsung
 • AEG
 • Beko
 • Bosch
 • Candy
 • Miele
 • Samsung
 • Sharp
 • Bosch
 • Miele

További termékválogatások:

Az időtakarékosak

Az időtakarékosak

A mosógépeknél meglehetősen régóta az egyik kiemelt termékjellemző az energiahatékonyság, vagyis a készülékek áram és vízfogyasztása. A takarékosság...

Megduplázva

Megduplázva

A forrólevegős sütő népszerűségére a hagyományos sütő szegmens azzal válaszolt, hogy utóbbi gépekben is megjelent az airfryer funkció, a tartozékok...

Ilyen is, olyan is

Ilyen is, olyan is

A forrólevegős sütő az egyik legdinamikusabban fejlődő termékkör, a készülékek iránti kereslet szinte folyamatosan növekszik, annak ellenére is,...

Share This