Nem mindennapi

2022. február 17.

A botmixer meglehetősen egyszerű szerkezet, egy motor meghajt egy tengelyt, aminek a végén egy penge nagy sebességgel forog. Tulajdonképpen minden készülék így működik, különbségek azonban ennek ellenére is vannak az egyes modellek között. A magyar piacon elérhető több száz modell is számos tekintetben tér el egymástól, összeállításunkban az alapvető termékjellemzők és a különlegesebb, nem mindennapi tulajdonságok tekintetében is számba vettük a fontosabb különbségeket.

Alapértelmezésben

Egy botmixer esetében négy olyan alapvető jellemzőről beszélhetünk, ami megkülönbözteti egymástól az egyes modelleket. Ez a dizájn, a teljesítmény és a fokozatok száma és a súly.

Dizájn

Nem a legfontosabb, de a legszembetűnőbb eltérés a dizájn. Ezt két további részre oszthatjuk, az esztétikai és a praktikussági szempontok vonatkozásában érdekes tulajdonságokra. A szépséget illetően leginkább a szín számít. Alapértelmezettnek, ahogyan a legtöbb háztartási készüléknél is, a fehéret tekinthetjük. Gyakori még a fekete, illetve a fémszín, illetve ezek valamilyen kombinációja, valamint piros kivitelből is találhatunk többet a választékban. Az egyéb színek már viszonylag ritkák, ennek ellenére a türkiztől a zöldön keresztül a narancssárgáig számos szín fellelhető a teljes kínálatban. Jellemzően azonban csak egy-két márka kínál ilyen modelleket, illetve az is csak kevés gyártóra korlátozódik, hogy egy adott típus több színben is kapható. Az esztétikum másik összetevője a forma. Ugyan ebben a tekintetben is vannak különbségek, de a tervezőknek itt azért szűkebb mozgástér áll rendelkezésükre, mivel a forma kigondolásánál már az ergonómiát is szem előtt kell tartani. Ez pedig már a dizájn praktikus oldala.

Bár sokan a készülékek fontosabb erényei közt tűntetik fel az ergonomikus kialakítást, azért az viszonylag ritka, hogy a botmixer annyira nem esik kézre, ami már a használhatatlanság határát súrolja. Szóval ez a jellemző igazából nem szűkíti nagyon a választékot, de mivel nem egyforma nagyok az ujjaink, a tenyerünk, érdemes azért kézbe venni a készüléket, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az adott ergonómiával mennyire lehetünk elégedettek. Illetve itt kell megemlíteni a csúszásmentes kialakítást is. Nem szerencsés ugyanis, ha a botmixer használat közben kicsúszik a kezünkből és beleesik az ételbe. A legtöbb típusnál figyeltek erre, de akadnak olyan modellek is, különösen az alacsonyabb árszegmensben, amelyek nem rendelkeznek ilyen tulajdonsággal.

A dizájn része még az anyaghasználat is, ami szintén inkább praktikus megfontolások közé sorolható. Ennek elsősorban tartósság tekintetében van jelentősége. A gyengébb minőségű műanyag idővel megrepedhet, eltörhet, a fém viszont tovább bírja. A keverőszárnál pedig azért fontos az anyaghasználat, mert a silány műanyag forró ételbe helyezve még akár meg is olvadhat. A jobb minőségű műanyagoknál pedig hasznos, ha az BPA mentes, mert így attól sem kell tartani, hogy esetleg káros anyagok oldódnak ki belőle és kerülnek az ételbe a használat során.

Teljesítmény és a fokozatok

A teljesítmény tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy a készülék mennyire használható a gyakorlatban, minél nagyobb a motorteljesítmény annál hatékonyabb lesz a mixelés. Elvben, mert a hatékonyságot azért a fordulatszám és a penge kialakítása is befolyásolja. Botmixer már kapható 200 watt teljesítménnyel is és a skála egészen 1500 wattig tart. Levesekhez, smoothie-khoz elég lehet a kisebb erő is, keményebb alapanyagokhoz viszont már olyan 700 watt felett érdemes gondolkodni, fordulatszám tekintetében pedig a 10000 fordulat/ perc az az érték, amire szükség lehet a hatékony használathoz. A különböző ételek készítése különböző teljesítményt igényel, illetve vannak olyan esetek, amikor kisebb erővel kell kezdeni, majd növelni kell a teljesítményt. Ezért szerencsés, ha a botmixernek vannak fokozatai is. A leggyakoribb a két fokozat, de léteznek akár 20 vagy még több fokozatban is állítható modellek is.

Súly

Bár a botmixert feladataiból adódóan nem használjuk folyamatosan túlságosan hosszú ideig, azért nem túl kényelmes, ha a készülék nehéz, hiszen használat során mégis csak kézben tartjuk. A legtöbb készülék jellemzően 1 és 2 kilogramm közé esik, így az 1kg alattiak kifejezetten könnyűnek számítanak, míg a 2kg felettiek már a nehezebbek közé tartoznak. Sajnos nem minden márka igyekszik megadni a specifikációban ezt az adatot, ezért a súly szerinti válogatás nem mindig a legegyszerűbb.

Extrák

Ide tartoznak azok a tulajdonságok, amelyek már nem minden készülék esetében érhetőek el, de azért a kínálat még ezen jellemzők tekintetében is viszonylag széles. Az eredményességet illetően a márkák sokszor a keverőfej kialakítására és keverőtechnológiára hivatkoznak. Sajnos ezek összehasonlítása elég nehéz, sőt sokszor nem is egyértelmű, hogy az adott megoldás pontosan mit is takar. Ezért inkább a pengéből lehet kiindulni. A legtöbb modell kétszárnyú pengével rendelkezik, ritkább a négyszárnyú kialakítás, illetve különbség lehet a kések bordázatában is, ahol a sima számíthat az alapértelmezettnek, a barázdált pedig a speciálisabb változatnak. Extra adottság az is, ha a készülék csendes. A 60 dB körüli értékkel rendelkező típusok a csendesebb kategóriát képviselik, míg a nagyságrendileg 85 dB zajszint értékkel bíró modellek a hangosabbak csoportjába tartoznak. Sajnos – hasonlóan a súly adathoz – nem minden gyártó adja meg a zajszint értéket. 

A legjobban szűrhető extra tulajdonság pedig botmixerek esetében a tartozékokból származik. Alap esetben semmilyen kiegészítő nem tartozik a készülékhez. Valamivel többet kínálnak azok a típusok, amelyekhez jár mérőpohár is. Az igazán számottevő különbség pedig a keverőtál megléte. Itt számíthat az is, hogy mekkora a tál űrtartalma. Általában ezek a típusok habverő feltéttel is rendelkeznek, de ez nem minden esetben igaz. Újabb lépcsőfok az aprító tartozék, amelyhez akár több fajta kés is tartozhat a modell függvényében. Még ritkább, ha készülékhez adnak pépesítő, pürésítő feltét is, vagy olyan kiegészítőt, amivel a botmixer már robotgépként is használható.

Különlegességek

Ide az olyan termékjellemzők sorolhatók, amelyek csak néhány vagy kizárólag egy márka választékában találhatók meg. Meglehetősen ritka botmixerek esetében a vezeték nélküli kivitel. A KitchaAid vagy a Cuisinart viszont kínál ilyen modelleket is. Ezek legnagyobb előnye, hogy akár főzés közben is egyszerűen használható a készülék. Megoldás arra, ha a konnektor távol van a főzőlaptól, de még akkor is könnyebb ilyen botmixerrel dolgozni, ha a kábel egyébként elérne a főzőfelületig. Hátrány, hogy ezeket a modelleket időnként tölteni kell és az üzemidő is korlátozott, de a gyakorlatban ezeknek a szempontoknak igazából nincs különösebb jelentősége.

Braun SmartSpeed technológia

Cuisinart vezeték nélküli botmixer

Bosch vákuumozó botmixer

Speciális megoldást kínál a Braun is a SmartSpeed technológiával. A funkció lényege, hogy nincsenek előre beállított sebességfokozatok a készüléken. A felhasználó minél erősebben nyomja a gombot, annál nagyobb teljesítményre kapcsol a botmixer. Ez pedig rendkívül egyszerű és intuitív teljesítmény-szabályozást tesz lehetővé. Szintén egyedi opció a Bosch választékában megtalálható egyik kiegészítő is. A márka kínál olyan botmixert is, amelyhez egy vákuumozó kiegészítő is tartozik. Ennek segítségével pedig a levegő kiszívható a szintén kiegészítőként járó vákuumozható tárolókból. Ami az ételek frissen tartásának tekintetében igen hasznos opció.

  További rovatainkból:

20 év Gorenje

20 év Gorenje

Az elmúlt két évtizedben jelentősen átalakult a műszaki kereskedelem, ugrásszerűen fejlődött a technológia, globális és lokális szinten is változtak...

100 év tapasztalattal

100 év tapasztalattal

A Pepita.hu viszonylag új szereplő az online piacon, különösen műszaki termékek vonatkozásában. A jelenleg idehaza öt százalék feletti online...

További termékválogatások:

Láthatatlan Terhelés Mutató

Láthatatlan Terhelés Mutató

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint...

Ki fizet a végén?

Ki fizet a végén?

A logisztika minden gyártó működésében számot tevő kiadásnak számít, így aztán a szállítmányozásban bekövetkező árváltozások komoly hatással vannak...

Nők a műszaki szakmában

Nők a műszaki szakmában

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat –...

Share This