A mosogatógép, ami nem mosogat rendesen

2022. július 05.
hőszivattyús szárítógép

Egyre több háztartásban van ma már mosogatógép, így aztán egyre kevesebben vitatják azt is, hogy a mosogatógép a nagyobb vízhőmérséklet miatt higiénikusabb és kevesebb vizet is használ, mint a kézzel történő mosogatás. Ennek ellenére még mindig vannak szép számmal azok, akik nem hisznek a készülékben, és úgy vélik, hogy gyakran kézzel is el kell mosogatni, mert a mosogatógép nem mosogat rendesen. Ez azonban az esetek túlnyomó részében nem igaz.

Nem a gépen múlik

A hatékony mosogatáshoz alapvetően vízáramra, hőmérsékletre és tisztítószerre van szükség, rossz eredményre pedig akkor számíthatunk, ha ezek közül valamelyik nem, vagy nem a szükséges mértékben áll a készülék rendelkezésére. A nem megfelelő tisztítási eredmény az esetek zömében ezért egyáltalán nem a gépen múlik, és megfelelő használattal orvosolni lehet a problémát.

Nem tiszták az edények – helytelen bepakolás

A leggyakoribb oka, hogy a mosogatógép tisztítása kifogásolható, az, hogy a víz nem jut el megfelelően az edényekhez. Vagyis a vízáram nem tökéletes. Legtöbbször erről pedig a helytelen bepakolás tehet. Az edények elhelyezésénél oda kell figyelni arra, hogy a szórókar akadálymentesen foroghasson. Nagyobb edényekben a kar megakadhat, és a víz nem jut el mindenhová. De akadást okozhat az is, ha valamit a forgókar útjába sodor a vízáram, ezért mindent a kosarak tüskéire kell fel tenni, hogy ez elkerülhető legyen. Ha a szórókar tud forogni, akkor is előfordulhat, hogy a víz nem jut el mindenhová. Ezért kell kerülni a tárgyak egymásra, illetve hézag nélküli elhelyezését, valamint ezért szerencsés, ha méret szerint vannak sorban a tányérok, edények, ahol a legnagyobbak kerülnek kívülre, a mosogatógép széle felé, mert így jobb vízáramlást lehet elérni. Na és persze az is fontos, hogy minden fejjel lefelé kerüljön a gépbe, ellenkező esetben benne fog maradni a víz.

Probléma lehet még az is, hogy a mosószer-adagoló ajtaja nem nyílik ki a ciklus során, amit például egy kilógó serpenyőnyél is okozhat. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mosogatógép nem konyhamalac. A nagyobb ételmaradékok dugulást okozhatnak, ezért azokat tanácsos eltávolítani, mielőtt a készülékbe teszünk valamit. Ugyanakkor viszont előöblítésre nincs szükség. Sőt, nem is ajánlott, ugyanis a tisztítószer a szennyeződésekkel lép reakcióba, vagyis kevésbé hatékonyan funkcionál tiszta edényeknél.

Nem tiszták az edények – karbantartás

Előfordulhat, hogy a bepakolás tökéletes, de mégis gond van az eredménnyel. A probléma tulajdonképpen ugyanazokra az okokra vezethető vissza, mint a bepakolás esetében, csak éppen más, ezért a hiányos karbantartás a felelős. A szűrő tisztítása mellett a készüléket is szükséges időről időre kitisztítani. A gép belső felületén lerakódhatnak anyagok, amelyek befolyásolják a mosogatási eredményt. De a szórókaron található fúvókák is eldugulhatnak, ami szintén nem megfelelő vízáramot eredményez. Ezeket egy fogpiszkálóval vagy egyéb hegyes eszközzel általában egyszerűen ki lehet pucolni. Ha a bepakolás és a karbantartás is rendben van, akkor a nem megfelelő működést valamilyen elektronikai vagy mechanikai hiba okozza. Nem nyit ki a mosószer-adagoló ajtaja, nem megfelelő a víznyomás vagy a hőmérséklet. Ilyenkor szakemberhez kell fordulni, mert a készülék javításra szorul.

Foltos marad, akármit csinálok

Bár foltos edények, poharak esetében is nem megfelelő tisztítási eredményről van szó, erről mégis külön kell beszélni. A jelenség ugyanis nem a készülék és nem is a felhasználó hibájából ered. A foltokért elsősorban ugyanis a kemény víz a felelős, noha az alacsony minőségű vagy nem megfelelő mosogatószer is eredményezhet foltos edényeket. A kemény vízben számos ásványi anyag található, főleg kalcium, magnézium, amely a víz elpárolgásakor rajta marad az edényeken, és foltot hagy.

Szerencsére több módszer is létezik, amivel mindez elkerülhető. Egyrészt léteznek olyan tisztítószerek és adalékanyagok, amelyeket kifejezetten kemény víz kezelésére terveztek. Ezek használatával a probléma könnyűszerrel megoldható. Elvben már a magasabb hőfok is segíthet a foltok elleni küzdelemben. Érdemes 50 °C vagy annál magasabb vízhőmérsékletet használni. Házi praktikák javasolják az ecet használatát is. Ez eredményességét tekintve működik is, azonban az ecet nagyon savas, és ezért károsíthatja a gép gumi alkatrészeit, ami nagyobb gondot jelenthet, mint a foltos edények. Megoldást jelenthet a vízkőtelenítés is. Általában a legnagyobb hőmérsékletű programot kell elindítani, majd hozzáadni a vízkőoldó szert. Bizony modellekben speciális program is van erre, ott már a program elején hozzá lehet adni az oldószert. A vízlágyítás pedig teljesen elejét veszi a problémának, hiszen mindez fel sem merül, ha a készülék nem kemény vizet használ.

További termékválogatások:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Share This