Gondoskodó Elbocsátás Program indult a nyíregyházi Electroluxnál

2023. június 16.

Gondoskodó Elbocsátás Programról született döntés a nyíregyházi Electroluxnál, amelyet a korábban bevezetett, maradást ösztönző juttatásokon felül kínál a vállalat az átszervezésben érintett munkatársai részére. A dolgozói érdekképviseletekkel kötött megállapodás számos olyan ingyenes támogatási elemet tartalmaz, amely segítséget nyújthat a sikeres álláskereséshez, munkahelyváltáshoz. A megállapodás előzménye, hogy az Electrolux 2023. február 1-jén bejelentette: nem folytatja tovább a hűtőszekrények gyártását nyíregyházi gyárában a lényegesen megváltozott üzleti környezet és alacsony kereslet miatt.

Caso vízadagoló

Több hullámban, hozzávetőleg 600 főt érintő létszámcsökkentés indul az Electrolux nyíregyházi gyárában ez év októberében, az utolsó termelési nap várhatóan december 15 lesz.

„Az Electrolux és a dolgozói érdekképviseletek vezetése közötti konstruktív egyeztetéseken mindkét fél kiemelt célja az volt, hogy ösztönző és méltányos megállapodás jöjjön létre az átszervezésben érintett dolgozóink helyzetének átfogó rendezésére. Az üzemi tanáccsal és a munkatársakkal nagyon hatékony és együttműködő volt a párbeszéd, hiszen a munkatársak maradását motiváló és elhelyezkedésüket támogató program bizonyos részleteiről a bejelentést követő 24 órában már születtek részmegállapodások. A munkatársakat rendszeresen tájékoztattuk a tárgyalás menetéről, biztosítva őket, hogy ebben a nehéz helyzetben mindenkinek igyekszünk segíteni.” 

 Szentpéteri Ferenc, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatója, az Electrolux nyíregyházi gyárának igazgatója.

A Gondoskodó Elbocsátás Programról

A vállalat alapvető célja, hogy a létszámcsökkentéssel kapcsolatos jogi, munkaerőpiaci információk elérhetővé és érthetővé váljanak, ezért az Electrolux minden munkavállaló számára információs fórumokat szervez.  A munkaidőn belül szervezett információs fórumok célja, hogy részletes tájékoztatást adjon a munkavállalóknak a munkaviszonyuk megszüntetésével kapcsolatos jogi tudnivalókról, a szükséges adminisztratív lépésekről, illetve segítséget adjon a munkaerőpiacra történő kilépéshez, melyben a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztálya is támogatást biztosít. Az Electrolux ingyenes pszichológiai konzultációt és reziliencia tréninget is biztosít minden munkavállalónak. 

„A munkatársak elhelyezkedését támogató programunk 8 területre fókuszál. Az egyes programelemek megvalósításához igénybe vesszük külső, szakértő partnerek támogatását is. Stratégiai megállapodást kötöttünk a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályával, akikkel a kezdetektől fogva szoros az együttműködés. Támogatási rendszerünk egyik legfontosabb eleme a külső partnerünk által működtetett Munkából – Munkába ® program, melynek célja, hogy a munkaviszony megszűnése után se maradjanak segítség nélkül a fizikai állományban dolgozó munkavállalók. A programra regisztrálókat munkaviszonyuk végét követően további 3 hónapig támogatjuk. Egyéni akciótervet dolgozunk ki számukra, aktív segítséget adunk az állásinterjúkra felkészülésben, az álláskeresési folyamat támogatásában, állások közvetítésében, pályaorientációs és pályakorrekciós szakmai tanácsadásban.” 

Muszik Kinga, az Electrolux nyíregyházi gyárának interim HR vezetője

A jövőre való felkészülés kapcsán a vállalat álláskeresési tréningeket szervez, amelyek célja, hogy gyakorlatias álláskeresési ismeretek elsajátításával a munkát keresők képessé váljanak az önálló álláskeresésre, friss önéletrajzzal, fotóval és motivációs levéllel rendelkezzenek, és a lehető legrövidebb időn belül újra munkába tudjanak állni. Az álláskeresési tréningek során felkészített kollégák szeptemberben vállalati állásbörzén is részt vehetnek. A nyíregyházi telephelyen megrendezett börzén bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a regisztrált munkáltatóknak, ahol a munkavállalók közelebbről megismerhetik a felkínált nyitott pozíciókat, az alkalmazás feltételeit. A munkaerőpiac keresleti és kínálati fórumán túl az Electrolux képzési, átképzési anyagi támogatást nyújt munkavállalóinak. A legkülönbözőbb képzéseket magába foglaló átképzési program igen népszerű, közel 300 munkatárs regisztrált a programba. A legnépszerűbbek az idegennyelvi és a könnyűgép kezelői képzések. A vezető beosztású munkatársak számára is célirányos támogatást biztosít az Electrolux, aktívan segítve őket az átmeneti idő változásainak kezelésében, és részükre is biztosított a személyre szabott álláskeresési segítség.

Dolgozói többlet juttatások

Az Electrolux Kollektív szerződése jóval kedvezőbb feltételeket biztosít a munkavállalóknak a Munka Törvénykönyvében meghatározottaknál. Emellett a februári bejelentést követően, a havi termelési bónusz mértékét jelentős mértékben növelte a vállalat, és a gyártás leállítási ütemtervben meghatározott ideig a vállalatnál maradó munkavállalók további három havi hűség bónuszra lehetnek jogosultak.

További híreink

Újít a KitchenAid

Újít a KitchenAid

A KitchenAid elsősorban a dizájn és a minőség kapcsán szerzett nevet magának. A termék innovációk vonatkozásában azonban nem igazán kényeztette...

A drága telefonok fogytak jól tavaly

A drága telefonok fogytak jól tavaly

A Canalys piackutató cég felmérése szerint az Európába irányuló okostelefon-szállítások (Oroszország kivételével) 3%-kal, 37,8 millió darabra...

Hűtőt okosít a Liebherr

Hűtőt okosít a Liebherr

A Liebherr által kínált HNGRYnsite moduláris kamera minden hűtőszekrényt okoshűtővé varázsol, ugyanis mérettől, kortól és márkától függetlenül...

További rovatainkból:

Share This