Hatékonyság és komfort a mosogatásban

2023. július 18.
feültöltős mosógép

Mint minden háztartási nagygép, a mosogatógép esetében is számottevő különbségek lehetnek az egyes típusok között. A leírásokban leggyakrabban a kapacitás, vagyis a terítékek száma, a víz- és energiafogyasztási adatok, a kivitel és a méret, valamint néhány olyan gyakori tulajdonság, mint a kijelző vagy a késleltetett indítás opció jelenik meg. A felszereltséget illető különbségek azonban ennél szerteágazóbbak. A magasabb felszereltségszint ugyanis alapvetően olyan megoldásokat, technológiákat tartalmaz, amelyek fokozzák a tisztítási hatékonyságot, és jelentősen növelik a használat komfortját.

Hatékonyság

Hatékonyság tekintetében a legfontosabb, hogy a fejlettebb modellekben a mosogatógép, illetve a szórókarok úgy kerültek megtervezésre és kialakításra, hogy a víz mindenhová eljusson a készüléken belül. Számos típus kínál olyan funkciót is, amelyben intenzív víznyomás is segíti a makacs szennyeződések eltávolítását. A technikai jellemzők esetében jelentőséggel bír a kínált hőmérséklet is, ahol a 70 °C vagy annál magasabb hőmérséklet, illetve a gőzfunkció érezhetően fokozza a tisztítási hatékonyságot és a higiéniát.

Komfort

Komfort vonatkozásában jelentőséggel bír a már említett hőmérséklet opciókon kívül a választható programok száma. Noha sok felhasználó csak egy vagy két programot vesz igénybe az esetek zömében, egyre népszerűbbek a gyors és az automatikus ciklusok is. Bár ez már az alsóbb kategóriákban is meg-megjelenik, jellemzően azért még mindig inkább a nagyobb felszereltséggel rendelkező modellek kínálnak ilyen lehetőségeket. Ahogyan a több különféle opció is ezekben a gépekben érhetők el leggyakrabban. A legszembetűnőbb különbség pedig a kosarak számában és kialakításában jelentkezik. A harmadik kosárként számontartott evőeszközfiók mellett pluszt jelenthet a kosarak rugalmas alakíthatósága, azaz a lehajtható tüskék, valamint az olyan biztonsági funkciók, mint a pohárrögzítő gyűrűk. Mindezeken felül említést érdemel a többek között a távoli vezérlést lehetővé tevő wififunkció is. Talán mosogatógépek esetében lehet leginkább hasznát venni ennek a lehetőségnek, különösen, ha az adott készülék ajtaja kinyílik a ciklus végén.

AEG FFB73716PM

A modell a szórás szögét változtató ProClean duplán forgó szórókar segítségével biztosítja, hogy a víz mindenhova elérjen. Ezt egészíti ki a Pro water rendszer is, amely a tetőn elhelyezett plusz szórókart takar. A készülékbe Sensorlogic rendszer is került, a szárításhoz pedig AirDry technológiát használ. A modell négy hőmérsékletet és 9 programot, köztük 30 perces gyorsciklust is kínál, opciói között pedig ExtraHigiénia funkció, GlassCare és ExtraPower lehetőség is található. Az inverteres motorral szerelt, munkalap alá építhető típus 3 karakteres kijelzőt kapott. Mivel ez az ajtó tetejére került, a készüléket TimeBeam funkcióval is ellátták, amely a padlóra vetíti a ciklusból hátralévő időt. A belső világítást is kínáló készülékben a felső kosár megpakolt állapotban is állítható, a lehajtható tartók mellett pedig a törékeny poharak számára SoftGrip gumitartók és SoftSpikes gumitüskék is kerültek bele. A MaxiFlex evőeszköztartó fiók a megszokottnál mélyebb kialakítású, késtartóval és kivehető fiókosztóval is rendelkezik. A készülék zajszintje 42 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 15

Energiaosztály: D

Vízfogyasztás: 11 liter

Eco program hossza: 3:18

Zajszintosztály: B

Méretek: 85 × 59,6 × 61 cm

 

AMICA DFM66C8EOiBH

Az elektronikus vezérlésű készülék kezelőszervei az ajtó frontján kaptak helyet, a beállításokat pedig LED-kijelző is segíti. A programkínálat 7 ciklust tartalmaz ennél a típusnál, ezek között az automatikus, a 30 perces gyors- és az intenzív program is megtalálható. Az edények elhelyezésére két kosár és egy evőeszközfiók szolgál, a lehajtható tüskesorok pedig fokozzák a helykihasználás rugalmasságát. A SilentDrive 3.0 inverteres motorral szerelt készüléket gyerekzárfunkcióval és 24 órás időtávon belül használható késleltetett indítás opcióval is felszerelték. A modellt AquaStop vízvédelmi rendszerrel is ellátták, zajszintje pedig 44 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 14

Energiaosztály: C

Vízfogyasztás: 9,8 liter

Eco program hossza: 4:00

Zajszintosztály: B

Méretek: 84,5 × 59,8 × 60 cm

 

BEKO DFN28422X

A készülékben 8 program közül választhat a felhasználó, melyek között intenzív 70 °C-os, automata és gyorsciklus is található. A mosogatógép opció közé pedig az alsó kosár intenzív mosogatását biztosító AquaIntense® mellett a mosogatást – optimális teljesítmény mellett – akár háromszorosára is felgyorsítani képes Fast+ funkció is került. Valamint elérhető a SteamGloss® opció is, amely egy 10 perces, kibővített melegítési ciklus jóvoltából vízfoltoktól mentes csillogó poharakat biztosít. A szennyeződésérzékelővel is ellátott modell aktív ventilátoros szárítást használ. A rozsdamentes acél belső térrel rendelkező készülékben az egyszerű bepakolást a 3 pozícióban állítható felső kosár szolgálja, amelyben három behajtható tányértüske kapott helyet. A négy behajtható tüskével ellátott alsó kosár mellett evőeszközfiók is segíti a mosogatnivaló elrendezését. A LED-kijelzővel ellátott Beko típus 24 órás késleltetett indításra is lehetőséget nyújt, felszerelték gyerekzárral is, vízkárok ellen pedig WaterSafe™ rendszere véd. Zajszintje 43 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 14

Energiaosztály: E

Vízfogyasztás: 9,5 liter

Eco program hossza: 3:40

Zajszintosztály: B

Méretek: 85 × 59,8 × 60 cm

 

BOSCH SMS4EMI02E 

A levehető tető révén pult alá is helyezhető modell 6 ciklust kínál, köztük intenzív és automatikus programot, valamint a Silence ciklust, amely automatikusan a lehető legalacsonyabbra csökkenti a mosogatógép zajszintjét. Továbbá 5 kiegészítő opció is elérhető, mint a Vario Speed Plus, amellyel a már elindított ciklus idejét is le lehet rövidíteni, vagy az EfficientDry, amelynek segítségével a mosogatógép ajtaja automatikusan kinyílik a program befejezése után. A mosogatógép wifikapcsolatra is képes, így a Home Connect alkalmazáson keresztül is vezérelhető. A két kosárral és evőeszközfiókkal rendelkező gép RackMatic rendszere révén a felső kosár magassága akár 5 cm-rel is állítható, akkor is, ha teljesen meg van töltve. A VarioFlex kosárrendszer mozgatható elemei pedig nagy rugalmasságot biztosítanak. Az AquaSensorral és AquaStop vízvédelmi rendszerrel is ellátott modell zajszintje 44 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 14

Energiaosztály: C

Vízfogyasztás: 9,5 liter

Eco program hossza: 4:35

Zajszintosztály: B

Méretek: 85 × 60 × 60 cm

 

CANDY H CF 3C7LFW

A standard 60 cm mérete ellenére csak 13 teríték helyet kínáló típus nem jeleskedik a helykihasználásban. A modellben két kosár kapott helyet, amelyből a felső magassága állítható, lehajtható tüskéket viszont nem találunk a készülékben. Az öntisztító szűrővel felszerelt Candy mosogatógép 5 programot kínál, amelyből az egyik egy 39 perces gyorsprogram. Egyéb opciók nem kerültek ebbe a mosogatógépbe, viszont képes csatlakozni a wifihálózathoz, és így az alkalmazáson keresztül további 20 program állítható be. A LED-kijelzővel ellátott készülék késleltetett indításra azért lehetőséget biztosít 3,6 vagy 9 órás időtávon. A hatékony szárítás érdekében pedig a ciklus végén a mosogatógép ajtaja néhány centire kinyílik. A modell zajszintje 47 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 13

Energiaosztály: D

Vízfogyasztás: 10,4 liter

Eco program hossza: 3:55

Zajszintosztály: C

Méretek: 84,5 × 60 × 60 cm

 

ELECTROLUX ESM48400SX

A modell szatelit szórókart kapott, amely a szórás irányát folyamatosan változtatva duplán forog, így biztosítva, hogy a víz mindenhova elérjen. A típus négy hőmérsékletet és 8 programot, köztük automatikus és 30 perces gyorsciklust is kínál, valamint az automatikus kikapcsolás mellett ExtraHigiénia funkció, GlassCare és ExtraPower lehetőség is a felhasználó rendelkezésére áll. A szárításhoz pedig AirDry technológiát használ a készülék. Az inverteres motorral szerelt mosogatógép LED-kijelzőt kapott. A hatékony helykihasználást lehajtható pohártartók, és tüskék, valamint 2 Soft Spikes tüskesor is elősegíti. Továbbá a modellben MaxiFlex evőeszköztartó fiók is található, amely késtartóval és kivehető fiókosztóval is rendelkezik. A készülék zajszintje 44 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 14

Energiaosztály: C

Vízfogyasztás: 10,5 liter

Eco program hossza: 4:00

Zajszintosztály: B

Méretek: 85 × 59,8 × 62,2 cm

 

LG DF222FWS

A QuadWash™ mosogatógép 4 szórókarja előre- és hátrabillen, valamint vízszintes irányban is forog, ennek köszönhetően a vízsugarak minden sarokba eljutnak. A modell az edények tisztításához magas hőmérsékletű gőzt is használ a TrueSteam™ technológia révén. Az Inverter Direct Drive motorral felszerelt készülék 10 programot és 8 opciót kínál, de a wifikapcsolat révén pedig további programok is letölthetők az LG ThinQ™ alkalmazásból. Az EasyRack™ Plus lehajtható edénytartói és a 3 szinten állítható felső kosár pedig nagyfokú rugalmasságot nyújt a bepakoláshoz. A LED-kijelzővel és érintésvezérléses kezelőpanellel ellátott típust ellátták szennyeződésérzékelő szenzorral, gyerekzárral, vízlágyítás funkcióval és AquaStop vízvédelmi rendszerrel is. A modell zajszintje 46 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 14

Energiaosztály: E

Vízfogyasztás: 9,9 liter

Eco program hossza: 3:35

Zajszintosztály: C

Méretek: 85 × 60 × 60 cm

 

MIELE G 5110 SC Active

A Miele belépő kategóriáját képviselő modell 5 programot kínál, amelyben automatikus, Intenzív 75 °C és QuickPowerWash 58 perces program is található. Valamint 3 további funkció is elérhető, így például az Express opció, amellyel akár felére is csökkenthető a ciklus ideje. A különösen könnyen nyíló és záródó, illetve bármely tetszőleges helyzetben megálló ComfortClose rendszerű ajtóra került a háromjegyű, 7 szegmenses LED-kijelző, amely többek között a hátralévő időt is mutatja. A meleg víz csatlakozásra köthető modell evőeszközfiókkal és állítható felső kosárral rendelkezik, amelyhez két részben összehajtható tüskesorok és FlexCare szilikonpárnás pohártartó is tartozik. A Waterproof rendszerrel ellátott gép késleltetett indítás és gyerekzárfunkciót is kínál, zajszintje pedig 45 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 14

Energiaosztály: D

Vízfogyasztás: 8,5 liter

Eco program hossza: 4:25

Zajszintosztály: C

Méretek: 84,5 × 59,8 × 60 cm

 

PHILCO PD 156 WTE

A 15 terítékes modell hat programot kínál, melyben többek között gyors- és 60 ° C-os intenzív ciklus is megtalálható. A meleg víz csatlakoztatásra is lehetőséget kínáló készülék az ajtó külső részén elhelyezett digitális kijelzőt kapott, amely egyebek mellett a ciklusból hátralévő időt is mutatja. Az edények elhelyezését az állítható magasságú felső kosár, 3D evőeszközfiók, valamint az alsó kosár rugalmas VarioSpace rendszere segíti ebben a típusban. Az aktív szárítást alkalmazó mosogatógép lehetőséget biztosít késleltetett indításra maximum 24 órás intervallumban. A rozsdamentes acél belső térrel rendelkező készüléket felszerelték Water protection vízkár elleni védelemmel, zajszintje pedig 47 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 15

Energiaosztály: E

Vízfogyasztás: 12 liter

Eco program hossza: 3:53

Zajszintosztály: C

Méretek: 84,5 × 60 × 56 cm

 

SAMSUNG DW60A6082FS/EO

A Samsung készüléke, kék fényű LED-kijelzőt kapott, amely mellé kerültek a vezérléshez szükséges gombok is. Ezek segítségével választhatja ki a felhasználó a gyors- és automatikus ciklust is magában foglaló 7 kínált program és a további 5 opció közül az aktuális igényeinek megfelelőt. A szárítás hatékonyságát pedig a ciklus végén automatikusan kinyíló ajtó fokozza. Bár a készülék csak két kosarat kínál, a bepakolást az állítható felső kosár, golyóscsapágyas sínrendszer, valamint lehajtható karok is segítik, utóbbi pedig nemcsak lehajtható, de a dőlésük szöge is állítható. A késleltetett indításra is alkalmas mosogatógépet AquaStop vízvédelmi rendszerrel is ellátták, valamint gyerekzárfunkciót is kapott. A típus zajszintje 44 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 13

Energiaosztály: D

Vízfogyasztás: 10,5 liter

Eco program hossza: 3:30

Zajszintosztály: B

Méretek: 84,5 × 59,8 × 60 cm

 

TESLA WD690MX

Ami a technológiákat illeti, a Tesla modellje nem kényezteti különösebben a felhasználót, de a készülék vízvédelmet szolgáló elektronikus AquaStop & OverFlow protection funkciót azért kapott. A szárítás maradék hő felhasználásával történik a levehető felső résszel készülő típusban, amelyet LED-kijelzővel látták el. A kezelőgombok az ajtó külső felületére kerültek. Ezek segítségével választható ki az 5 mosogatóprogram egyike, amelyek között helyet kapott a gyors-, az intenzív és üvegciklus is. A modellben elérhető a féltöltet funkció, a késleltetett indítás és az extra szárítás opció is, valamint gyerekzárral is felszerelték a készüléket. A nagyobb edények elhelyezhetőségének érdekében a felső kosár magassága állítható. A 14 terítékes modellbe evőeszközfiók is került, ezzel is növelve a rendelkezésre álló helyet. A készülék zajszintje 47 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 14

Energiaosztály: E

Vízfogyasztás: 11 liter

Eco program hossza: nincs adat

Zajszintosztály: C

Méretek: 85 × 60 × 59 cm

 

WHIRLPOOL W7F HP43 X

A PowerClean Pro technológia a gép hátuljából érkező erőteljes vízsugár segítségével fokozza a tisztítási hatékonyságot. A 6. Érzék EcoFriendly technológia folyamatosan figyeli a mosogatási ciklust és a szennyezettségszintet, ennek megfelelően változtatva a mosogatási paramétereket. A NaturalDry funkció pedig a program befejeztével kinyitja a készülék ajtaját. A levehető tető révén pult alá is építhető modell meleg vízre is köthető. A mosogatógép 10 programot kínál, melyek között gyors-, intenzív, öntisztítás és csendes, valamint 2 automatikus ciklus is található. Az állítható felső kosár, a FlexiSpace moduláris szerkezetű kosarak és lehajtható tányértartók rugalmas elrendezést tesznek lehetővé. A szintén moduláris evőeszköztartó fiók akár ki is vehető, de a csúsztatható elemeinek köszönhetően magasabb edények is elférhetnek a felső kosárban a fiók kivétele nélkül. A biztonságos elhelyezést pedig rugalmas üvegvédők is segítik. A típust AquaStop rendszerrel is ellátták, zajszintje pedig 43 dB.

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Terítékek száma: 15

Energiaosztály: C

Vízfogyasztás: 11,5 liter

Eco program hossza: 3:30

Zajszintosztály: B

Méretek: 84,5 × 60 × 59,8 cm

 

További termékválogatások:

Az időtakarékosak

Az időtakarékosak

A mosógépeknél meglehetősen régóta az egyik kiemelt termékjellemző az energiahatékonyság, vagyis a készülékek áram és vízfogyasztása. A takarékosság...

Megduplázva

Megduplázva

A forrólevegős sütő népszerűségére a hagyományos sütő szegmens azzal válaszolt, hogy utóbbi gépekben is megjelent az airfryer funkció, a tartozékok...

Ilyen is, olyan is

Ilyen is, olyan is

A forrólevegős sütő az egyik legdinamikusabban fejlődő termékkör, a készülékek iránti kereslet szinte folyamatosan növekszik, annak ellenére is,...

Share This