Mégsem lesz idén IFA

2021. május 19.
IFA 2020 Special Edition

Fotó: IFA

Az IFA a világ meghatározó fogyasztói és háztartási elektronikai szakkiállítása csak 2022-ben tér vissza. A Messe Berlin és a gfu Consumer & Home Electronics GmbH ugyanis közösen jelentette be, hogy az IFA2021 szeptemberben mégsem kerül megrendezésre az eredetileg tervezett fizikai élő rendezvényként.

“Az innovációnak platformra van szüksége; a globális figyelem középpontjába kell kerülnie. Ezért a technológiai iparág márkái és gyártói nagyon szívesen vettek volna részt a rendezvényen 2021-ben. Sajnos a legutóbbi közegészségügyi fejlemények túl sok kockázatot jelentenek mindenkinek a tervezésében a rendezvényre vonatkozóan. Most egyszerűen túl sok a bizonytalanság. Ezért mostanra szinte lehetetlenné vált, hogy bárki felelősségteljesen megtervezze a részvételét bármilyen szakkiállításon.”

Kai Hillebrandt, a gfu Consumer & Home Electronics GmbH felügyelőbizottságának elnöke.

Az okok

A döntést a közegészségügyi szakértőkkel és számos érdekelt féllel folytatott részletes megbeszéléseket követően hozták meg az illetékesek.  A lapunknak néhány héttel ezelőtt exkluzív interjút adó Dirk Koslowski még úgy nyilatkozott, hogy az eseményre idén a korábbi formájában kerül majd sor. De persze a biztonsági szempontokra kiemelt figyelmet fordítanak a lebonyolítás során. Az IFA tájékoztatása szerint végül azonban több kulcsfontosságú globális egészségügyi mérőszám sem mozdult olyan gyorsan a megfelelő irányba, mint remélték.

Az új COVID-19 variánsok gyors megjelenése például Dél-Ázsiában, az oltási programok világszerte történő bevezetésének sebességével kapcsolatos folyamatos bizonytalanság mind fokozza a kiszámíthatatlanságat. Nem csak a szervezők, de a Berlinbe érkező kiállítók, látogatók, valamint a média számára is. A résztvevőknek pedig a költségvetést, a beruházásokat és az utazást illetően jó előre kell tervezniük.  Ugyanakkor fontos szempont volt a döntésben az is, hogy a Messe Berlin továbbra is támogatja a COVID-19 elleni küzdelmet azzal, hogy a kiállítási terület egy része oltóközpontként és sürgősségi kórházként is funkcionál és mindkettőre valószínűleg az eredetileg tervezettnél hosszabb ideig lesz szükség.

“Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. A berlini IFA vitathatatlanul az év legfontosabb eseménye a márkák és a kiskereskedők számára egyaránt. Az IFA Berlin olyan módon köti össze iparágunkat a kereskedelmi látogatókkal, a médiával és a valódi fogyasztókkal, mint egyetlen más esemény sem. Mindenki egészségének és biztonságának azonban abszolút elsődlegesnek kell lennie. A világjárvány megfékezésére tett erőfeszítések – az oltási programok bevezetésétől, a nemzetközi utazások újraindításáig – nem a remélt ütemben történtek. E fejlemények miatt pedig elkerülhetetlen volt ez a nehéz és csalódást keltő döntés.”

Martin Ecknig, a Messe Berlin vezérigazgatója.

Az IFA szervezői most az iparági, kereskedelmi és médiapartnerekkel együtt dolgoznak azon, hogy minden készen álljon az IFA 2022-re, amely a jelenlegi tervek szerint teljes körű élő rendezvényként kerül megrendezésre a berlini kiállítási területen 2022. szeptember 2-6. között.

További híreink

Nagy képernyőkben hasít a TCL

Nagy képernyőkben hasít a TCL

A szórakoztatóelektronikai piacon egy márka megítélése nem csak attól függ, hogy milyen technológiákat vonultat fel, a vásárlók kegyeiért folytatott...

Eldőlt. Az IFA marad Berlinben

Eldőlt. Az IFA marad Berlinben

Az idei év folyamán felröppent a hír, hogy 2024-től az IFA esetleg máshová költözik. Ennek hátterében pedig a rendezvényt szervező két cég között...

Samsung az éghajlatváltozás ellen

Samsung az éghajlatváltozás ellen

A Samsung bejelentette új környezetvédelmi stratégiáját, amellyel a vállalat nemzetközi szinten lép fel az éghajlatváltozás ellen. Ez többek között...

Új köntösben az LG Klíma Akadémia

Új köntösben az LG Klíma Akadémia

Naprakész, ingyenes képzésekkel várja az érdeklődő szakembereket az idén 30 éves LG Magyarország megújult Klíma Akadémiája. Az LG budapesti, Könyves...

További rovatainkból:

Share This