Gőzsütő avagy sütők gőzfunkcióval

2021. október 26.
feültöltős mosógép

A gőzsütők már egy ideje elérhetőek a magyar piacon is, így a gőzzel történő sütés fogalma már ismert idehaza is, de a készülékkategóriák és az elnevezések még adhatnak okot a félreértésekre.

Megkülönböztethetünk ugyanis gőzsütőt és gőzpárolót, teljes értékű gőzfunkciót és hozzáadott gőzt, valamint a gőztisztítás funkció sem teljesen azonos az olyan öntisztító megoldásokkal, ahol gőzképződés történik. Tisztítás vonatkozásában maga az elv tulajdonképpen ugyanaz. A sütőben a gőz fellazítja a szennyeződéseket, amelyek így eltávolíthatók. Különbség azonban mégis van. A gőztisztítás funkció olyan készülékekben érhető el, amelyeknek van víztartálya, míg az egyéb hidrolitikus (vagyis végső soron gőzzel tisztító) megoldásoknál a vizet a sütőbe kell elhelyezni. Ez azért fontos, mert egy víztartályba csak tiszta víz kerülhet, tisztítószert pedig ilyenkor a sütő belsejére lehet csak felvinni. Egyéb módszereknél viszont lehet tisztítószeres vizet is használni. 

A másik különbség a gőz hőkezelésben betöltött szerepe alapján alakul ki. A hozzáadott gőz esetében a sütő is biztosít hőt, míg a teljes értékű gőz használatakor a hőkezelést csak a gőz végzi, pluszmelegítés nem történik. Ennek az a jelentősége, hogy utóbbi kategóriába tartozó sütők szélesebb felhasználási lehetőségeket kínálnak, például párolni is lehet velük. A teljes értékű gőzt kínáló készülékek nevezhetők gőzsütőknek, a hozzáadott gőzt nyújtó modellek pedig inkább gőzfunkciós sütőknek.

Bár igaz, hogy az elnevezések sokszor összekeverednek, illetve az „ökölszabály” révén minden gőzsütő gőzfunkciós sütő is egyben, de nem minden gőzfunkciós sütő gőzsütő. Iménti mondatot érdemes többször és alaposan elolvasni, hogy tiszta legyen a terminus technicus, mert a helyzetet tovább bonyolítja a kombinált gőzpároló. A kombinált gőzpároló és a gőzsütő között elég csekély a különbség technológiailag. A kombinált gőzpároló leginkább úgy különböztethető meg, hogy általában kevesebb sütési módot kínál, kisebbek a fizikai mérete és jelentősen alacsonyabb (nagyságrendileg fele) a kapacitása, mint egy gőzsütőnek. Így, a fogalmakat tisztázva, most már egyértelmű lesz, hogy az összeállításunk alapját jelentő gőzfunkció miatt gőzfunkciós sütőket és gőzsütőket mutatunk be a következőkben.

AEG BSE988330M

FONTOSABB JELLEMZŐK:

70 liter  kapacitás

3 sütőszint

nincs teleszkópos sütősín

30-230 °C hőmérséklet tartomány

 

A modellben a súlyérzékelős és automata sütőprogramok mellett Steamify® program is található, amely képes beállítani az ételkészítéshez megfelelő mennyiségű gőzt. A gőzfunkciók között pedig gőzregenerálás, kelesztés és aszalás opció is helyet kapott. A sütő tekerőgombbal kombinált magyar nyelvű TFT-érintőkijelzővel rendelkezik, de applikáción keresztül is vezérelhető. Az AEG sütő gyorselfűtési lehetőséget, a gyakran használt beállításokhoz pedig memóriafunkciót is kínál. A halogénvilágítással és lágyan záródó ajtóval ellátott készülék A++ energiaosztályba sorolást kapott, felszereltségéhez maghőmérő, zománcozott sütőtálca és zsírfelfogó tálca is tartozik.

BEKO BIS35500XMS

FONTOSABB JELLEMZŐK:

82 liter  kapacitás

5 sütőszint

2 teleszkópos sütősín

n.a hőmérséklet tartomány

 

Az A energiaosztályba tartozó Beko sütő szöveges LCD-kijelzővel rendelkezik és 16 sütési funkciót, köztük felolvasztást, melegen tartást, alacsony hőmérsékleten történő sütést és gőzsütést is kínál. A készülék ajtaja lágyan záródik, és akár 22,5 kg-os terhelést is elbír, a CleanZone® megoldás révén pedig belső felülete is könnyen tisztítható, mivel azt oleofób bevonattal látták el, ami így ellenáll a szennyeződéseknek és zsíroknak. A tisztán tartást emellett gőztisztítás funkció és katalitikus hátfal is segíti. A halogénvilágítással rendelkező modellhez egy süteményes egy mély és egy normál tálca is tartozik.

BOSCH HRG5785S6

FONTOSABB JELLEMZŐK:

71 liter  kapacitás

5 sütőszint

1 teleszkópos sütősín

30 – 275 °C hőmérséklet tartomány

 

gőzsütő

A készülék Auto Pilot 30 funkciójának köszönhetően 30 különböző automata programot kínál a 9 elérhető sütési módhoz. A csillapított ajtónyitás és -záródás opcióval rendelkező Bosch sütő fehér színű LCD-kijelzőt kapott és wifikapcsolatra is képes, így a Home Connect rendszeren keresztül többek között a távdiagnosztikára is lehetőséget nyújt. A modellben elérhető továbbá a gyors felfűtés opció is, a tisztán tartást pedig pirolitikus öntisztító funkció segíti. A HRG5785S6 gőzsütő típushoz maghőmérő, zománcozott sütőtepsi és univerzális tepsi is tartozik.

ELECTROLUX KOCAP31WT

FONTOSABB JELLEMZŐK:

71 liter  kapacitás

3 sütőszint

1 teleszkópos sütősín

30- 300°C hőmérséklet tartomány

 

A modell magyar nyelvű TFT-érintőkijelzőt kapott, de képes a wifihálózathoz is csatlakozni, így applikáción keresztül is vezérelhető. A sütő automata programokat és 170 receptet is tartalmaz, valamint 11 sütési mód is a felhasználó rendelkezésére áll. A készülékhez maghőmérő is tartozik, illetve a felszereltség része egy zománcozott sütő- és egy zsírfelfogó tálca is. Az Electrolux KOCAP31WT pirolitikus öntisztítási megoldást is kínál, ajtaja lágyan záródik, energiaosztályba sorolás tekintetében pedig A++ minősítéssel rendelkezik.

ELECTROLUX LOC8H31X

FONTOSABB JELLEMZŐK:

72 liter  kapacitás

3 sütőszint

1 teleszkópos sütősín

30- 300°C hőmérséklet tartomány

 

GŐZSÜTŐ

A felhasználó 11 sütési módból választhat, amit kiegészít az Assisted Cooking funkció is, ami 77 előre programozott receptet kínál. A készülék érintővezérlős magyar nyelvű LCD-kijelzőt kapott, ajtaja lágyan záródik, az energiaosztályt illetően pedig A besorolást kapott. A modellben a zománcozott sütőtálca zsírfelfogó tálca mellett maghőmérő is található alapfelszereltségként. Az Electrolux sütőjének tisztán tartását pedig Aqua Clean megoldás segíti.

GORENJE BCS798S24X

FONTOSABB JELLEMZŐK:

73 liter  kapacitás

5 sütőszint

1 teleszkópos sütősín

n.a-230 °C hőmérséklet tartomány

 

GŐZSÜTŐ

A gőzsütő 13 sütés módban használható, valamint olyan lehetőségeket is kínál, mint a gyors előmelegítés, a regenerálás, a szuvidálás, a kiolvasztás, az automata programok, az aszalás, a többlépcsős sütés vagy a joghurtkészítés. Az A+ energiaosztályba tatozó Gorenje sütő ajtaja lágyan záródik, a modell felszereltsége tartalmaz hússzondát, egy lapos és egy mély zománcozott sütőtálcát, és egy perforált gőzsütő tálcát is. A BCS798S24X tisztán tartásáról pedig Aqua Clean megoldás gondoskodik.

WHIRLPOOL W7 OS4 4S1 P

FONTOSABB JELLEMZŐK:

73 liter  kapacitás

3 sütőszint

1 teleszkópos sütősín

n.a hőmérséklet tartomány

 

GŐZSÜTŐ

A modell magyar nyelvű érintőkijelzőt kapott, és ellátták 6. érzék szenzorfunkcióval, illetve Ready to Cook opcióval is. A sütő az SHS gőzfunkció mellett előre programozott recepteket is kínál a felhasználó számára, valamint olyan lehetőségek közül is választani lehet, mint a gyors felfűtés, a pizzasütés, a melegen tartás, vagy éppen a kenyérsütés. A készülékre 4 rétegű lágyan záródó üvegajtó került, ami a pirolitikus öntisztítás megoldás miatt indokolt is. Az A+ energiaosztályba sorolt Whirlpool W7 OS4 4S1 P felszereltségéhez egy zománcozott sütőtepsi és egy mélyebb zsírfogó tálca is tartozik.

WHIRLPOOL W9 OP2 4S2 H

FONTOSABB JELLEMZŐK:

73 liter  kapacitás

4 sütőszint

2 teleszkópos sütősín

50-250°Chőmérséklet tartomány

 

GŐZSÜTŐ

Az A+ energiaosztályba tartozó készülékbe 6. érzék szenzorfunkció és Ready to Cook opció is került a 36 automatikus program és a 14 sütés mód mellé. A W9 OP2 4S2 H teljes értékű gőz és hozzáadott gőz üzemmódra is képes, funkció között pedig többek között a kelesztés a kenyérsütés és az előre beállított receptek, illetve a kedvenc programok lehetőség is megtalálható. A Whirlpool sütője 3,5″ érintőkijelzővel és érintőszenzoros gombokkal rendelkezik, de oksotelefonról is vezérelhető wifikapcsolaton keresztül. A modell ajtaja lágyan záródik, a tisztítás pedig hidrolitikus elven történik.

További termékválogatások:

Az időtakarékosak

Az időtakarékosak

A mosógépeknél meglehetősen régóta az egyik kiemelt termékjellemző az energiahatékonyság, vagyis a készülékek áram és vízfogyasztása. A takarékosság...

Megduplázva

Megduplázva

A forrólevegős sütő népszerűségére a hagyományos sütő szegmens azzal válaszolt, hogy utóbbi gépekben is megjelent az airfryer funkció, a tartozékok...

Ilyen is, olyan is

Ilyen is, olyan is

A forrólevegős sütő az egyik legdinamikusabban fejlődő termékkör, a készülékek iránti kereslet szinte folyamatosan növekszik, annak ellenére is,...

Share This