Gőzsütő – A funkciók királya

2021. november 12.
hőszivattyús szárítógép

A gőz az egyik leghétköznapibb anyag, aminek előnyeit számtalan módon aknázzuk ki szinte nap mint nap. A gőz indította el az ipari forradalmat, gőzturbinák működtetnek gépeket, az iparban használják fűtésre, de a háztartásokban is gyakran igénybe vesszük, vasalás vagy akár mosás során. A főzésben pedig az alapvető eljárások egyike a gőzölés. De vajon miért jó gőzt használni az ételek elkészítéséhez, vagy másképpen: Mire jó a gőzsütő?

A gőzt már évezredek óta használják az ételkészítésben. Ha valami ilyen régre nyúlik vissza, hajlamosak vagyunk felruházni valamiféle tisztasággal, természetességgel, amit még nem rontott meg, nem alakított át az újkori ember. A gőz használatának azonban prózaibb oka volt az idők kezdetén, történetesen, hogy takarékos volt, kevesebb energiát igényelt az alkalmazása. No persze akkoriban az energiahatékonyságot még nem a környezettudatosság motiválta, egyszerűen csak kevesebb tüzelőanyagra volt szükség. A gőzt soha sem felejtette el az ember, amiről számos tradicionális recept is tanúskodik. A gasztronómia viszont újra felfedezte a gőzt, és használni kezdete a sütésben, az elmúlt évtizedben pedig már a háztartásokban is megjelent a gőzsütő.

Egészséges és finom

A gőzsütő, vagy pontosabban a gőzzel történő ételkészítés legnagyobb előnye, hogy egészséges és finom ételek készíthetők. Van, akinek különösebb indoklásra nincs is szüksége, de akadnak olyanok, akiket érdekel az is, hogy mégis hogyan lehetséges ez. A dolog nagyon egyszerű fizikára épül. A gőzzel történő sütés során a hőt a gőz adja át, vagyis lényegesen kevesebb zsiradékra van szükség. Másrészről pedig gőz használatával alacsonyabb hőmérséklet is elég a hőkezeléshez. A vitaminok, táp- és színanyagok a magasabb hőfokon nagyobb mértékben bomlanak fel, azaz minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál több marad meg belőlük az ételben. A harmadik hatás pedig, hogy a gőz révén a sütő belsejében megnő a páratartalom. Amikor magas a környezet páratartalma, akkor már nem tud felvenni annyi nedvességet. Ezért szárad lassabban a hajunk tusolás után a fürdőszobában, és ezért maradnak a vízben oldódó vitaminok az ételben gőzsütésnél, illetve ezért lesznek a gőzzel sütött húsok szaftosak.

Nem csak sütéshez

A gőz nyújtotta előnyök nem csak a sütés során használhatók ki. A felolvasztás is sokkal hatékonyabb gőz használatával, egyes gőzsütő modellekben pedig található regenerálás funkció is, ami egyfajta hidratálást jelent. A már említett magas páratartalom révén az opció használata során ugyanis a kiszáradt ételek visszanyerik nedvességtartalmukat. A gőzsütők egy része pedig még tészták kelesztéséhez is jól használható. A gőz továbbá a tisztán tartásnál is hasznos „összetevő” lehet. A forró párának ugyanis megvan az a tulajdonsága, hogy fellazítja a lerakódott anyagokat. A gőztisztító programok lefutása után ezért a szennyeződések könnyen eltávolíthatók a készülékek belsejéből.

A gőzsütő fajtái

A „fapados” megoldás, amikor egy normál sütőnél egyszerűen vizet öntünk a tepsibe. Bár a dolog nem teljesen haszontalan, azt azért ne gondolja senki, hogy ezzel a gőzsütő előnyeit élvezhetjük. A megfelelő eredményben szerepet játszik a gőzfejlesztés mikéntje is, hogy a víz hogyan kapja a hőt, hogyan melegszik fel, mekkora a hőmérséklet, milyen a ventilátorfokozat, illetve mennyi ideig tart a sütés. Vagyis a sütőbeállítások. A gőzsütő gőzprogramjai erre vannak optimalizálva, amit manuálisan reprodukálni egy hagyományos sütőben tulajdonképpen nem lehet. A valódi gőzsütőkből két változat létezik. A hozzáadott gőzt kínáló és a teljes értékű gőzsütő. A lényegi különbség, hogy utóbbival lehet csak gőzzel is ételt készíteni, azaz párolni. A másik fontos eltérés pedig, hogy a teljes értékű gőzsütőknél nem elérhető a pirolitikus tisztítás, míg a hozzáadott gőzt alkalmazó sütők között vannak olyan modellek, ahol megtalálható ez az opció is.

További termékválogatások:

Láthatatlan Terhelés Mutató

Láthatatlan Terhelés Mutató

A Samsung friss kutatása kimutatta, hogy az európaiak csaknem ugyanannyi időt töltenek a háztartási feladatok megoldásán való gondolkodással, mint...

Ki fizet a végén?

Ki fizet a végén?

A logisztika minden gyártó működésében számot tevő kiadásnak számít, így aztán a szállítmányozásban bekövetkező árváltozások komoly hatással vannak...

Nők a műszaki szakmában

Nők a műszaki szakmában

A vezetők kevésbé ismerik el a nők munkáját a műszaki-technológiai szektorban, és a férfi munkatársak véleménye is nehezíti előre jutásukat –...

Share This