Funkcionalitásra hangolva

2022. március 09.
feültöltős mosógép

Funkció kombinációk

A sütőknél az egyik legjellemzőbb terméktulajdonság a sütési funkciók száma. Gyakorlatilag minden modell leírásában szerepel, hogy az adott készülék mennyi és milyen sütési módokat kínál. Meglehetősen sok opció létezik, ezek között az eltérés abból származik, hogy a levegőt a készülék milyen módon melegíti fel.

Alapesetben egy alsó és egy felső fűtőszál segítségével történik a melegítés. Ezek külön-külön is képesek üzemelni, illetve kombinálhatók légkeveréssel is, vagyis amikor a felmelegített levegőt még egy ventilátor is keringteti a sütőkamrában. Utóbbi előnye, hogy a hőeloszlás egyenletesebb lesz, és a készülő étel is egyenletesebben sül át. Speciálisabb funkciók közé tartozik a grillezés. Ennél az üzemmódnál a felülre elhelyezett, külön nagy teljesítményű – például infra – fűtőszál végzi a munkát. Lényeges különbség az előzőekhez képest, hogy ilyenkor a sütés hősugárzással történik. Természetesen ez a sütési mód is kombinálható légkeveréssel, amennyiben az adott modell ezt tudja. A legtöbb sütő kínál olvasztás funkciót is. Ebben az üzemmódban a fűtőszálak nincsenek bekapcsolva, a készülék csak a levegőt keringteti. A fejlettebb készülékek további funkciókat is kínálhatnak még a gőz alkalmazása és a hőlégbefúvás révén is.

Nem ugyanaz

Félreértésekhez vezethetnek a légkeverés és hőlégbefúvás közti eltérések, illetve a különböző gőzfunkciók. A légkeverés és hőlégbefúvás nagyon hasonlónak tűnik, ráadásul előfordul, hogy a hőlégbefúvás helyett hőlégkeverés megnevezés található egy leírásban, ezért sok felhasználó nem tud különbséget tenni, pedig jelentős differencia van a két megoldás között.

A légkeverés esetében egy ventilátor keringteti a meleg levegőt a sütőtérben, ami egyenletesebb sütést biztosít, de nem nyújt lehetőséget különböző ételek egyidejű elkészítésére. A légkeverés esetén csak ugyanolyan fogások készíthetők több szinten, például három tálca rakott krumpli. A hőlégbefúvás viszont arra is módot, ad, hogy egyszerre készüljön a sütőben mondjuk hal és sütemény. A hőlégbefúvás során a ventilátor a körülötte található kerek fűtőbetétre fújja a levegőt, ami ettől felforrósodik és beáramlik a sütőkamrába, így az ízek és szagok nem keverednek, és gond nélkül lehet több szinten is sütni.

A gőzfunkció esetében szintén van egy nagyon fontos eltérés a különböző lehetőségek között. A teljes értékű gőz és a hozzáadott gőz ugyanis nem ugyanazt a funkcionalitást kínálja. A hozzáadott gőz esetében a hőátadás nem közvetlen, vagyis a sütőben keletkező hőnek köszönhetően készülnek az ételek, a gőz csak „finomít” ezen. Teljes értékű gőz használata során a gőz a hőközvetítő közeg, ezért ennek használatakor például nem is nagyon van szükség zsiradékra, illetve párolni is lehet így a sütővel.

Segítség nélkül

A sütők egy része kínál automatikus programokat is. Ebben az esetben nem is kell a felhasználónak választania a sütési funkciók közül, csak meg kell adnia, hogy mit és hogy mennyit szeretne sütni, a készülék pedig ehhez állítja be a szükséges hőmérsékletet és időt. Ezek a programok általában a „semmiképp ne legyen rossz” elvet követik, vagyis felül vannak kalkulálva. Tapasztalt szakácsok eltérő beállításokkal hamarabb is el tudják készíteni az adott fogást. Ezek az előre programozott receptek úgynevezett passzív sütéstámogató megoldások, vagyis a sütés során nem változtatnak már a működésen. Léteznek aktív sütéstámogató funkciók is, amelyek sütés során mérnek bizonyos paramétereket. A legelterjedtebb a hússzonda vagy maghőmérő, amely az étel hőmérsékletét ellenőrzi. Vannak speciálisabb megoldások is, amelyek mondjuk a nedvességtartalmat vagy szén-dioxid-tartalmat is képesek nyomon követni, és az alapján változtatni a sütőbeállításokon.

AEG BPK949330T

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          71 liter

Tisztítás:           pirolitikus

Hőlégbevúvás:  igen

Tartozékok:

1 zománcozott sütőtálca,

1 zománcozott zsírfelfogó tálca,

1 krómozott grillrács

sütő

A készülék 160 előre beállított sütési programot kínál, valamint a sütéstámogatási opciók között szerepel a súlyérzékelő rendszer, illetve az automatikus kikacsolással és hőmérséklet-kijelzéssel is kombinálható maghőmérő. Itt említhető meg a CookView kamera is, amelynek segítségével már a távolból is ellenőrizhető a készülő étel. A magyar nyelvű, érintésvezérléses TFT-kijelzővel ellátott sütő az A++ energiaosztályba tartozik, ajtaja lágyan nyílik és záródik, a sütőkamrában pedig halogénvilágítás található. Az AEG modell gyerekzár és tisztításra figyelmeztetés funkciót is kapott, a hőmérséklet pedig 30–300 °C tartományban állítható.

AMICA ED57527B

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          77 liter

Tisztítás:           pirolitikus

Hőlégbevúvás:  nem

Tartozékok:

1 zománcozott mély tepsi,

1 lapos tepsi

sütő

Az A+ energiaosztályba tartozó modell 12 különböző sütőfunkciót kínál a felhasználó számára, amelyek között a légkeverés és a gyors előmelegítés is helyet kapott, a legmagasabb beállítható hőmérséklet pedig 280 °C. A halogénvilágítású sütőkamrába egy stop funkcióval ellátott, 75 százalékban kihúzható teleszkópos sín is került, az ED57527B könnyen eltávolítható ajtaja pedig 4 rétegű és lágyan záródik. Az Amica X-Type dizájncsaládba tartozó fekete beépíthető sütő LCD-kijelzőjén az információk piros színben jelennek meg.

BEKO BIM22400XMS

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          71 liter

Tisztítás:           katalitikus + hirdolitikus (gőz)

Hőlégbevúvás:  nem

Tartozékok:

1 normál tálca,

1 mély tálca,

1 normál rács

SÜTŐ

Az animált LED-kijelzővel ellátott modellbe ötszintes oldalsó tartórács került, a 13 sütési funkciót kínáló készülék azonban hőlégbefúvásra nem képes, így a többszintű sütésre csak ugyanazon fogás készítése esetén van lehetőség. A beépíthető sütőbe szennyeződéseknek ellenálló, oleofób bevonattal ellátott CleanZone™ sütőajtó került, amely lágyan záródik, akár egy 22,5 kg-os edényt is elbír, illetve sütési útmutatót is tartalmaz. A Beko készülékében halogénvilágítást és gyerekzár funkciót is találunk.

BOSCH HBG4785S6

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          71 liter

Tisztítás:           pirolitikus

Hőlégbevúvás:  nem

Tartozékok:

1 kombirács,

1 univerzális tepsi

SÜTŐ

A modell 9 sütési funkciót és 30 automata programot kínál, a hőfokszabályozásra 30–275 °C tartományban van lehetőség, valamint a készülék maghőmérővel is rendelkezik. A Bosch beépíthető sütőjébe egy szintfüggetlen, stop funkciós teleszkópos sütősín is került, a fehér színű LCD-kijelzővel, gyerekzár funkcióval, halogénvilágítással és lágyan záródó ajtóval ellátott típus az A energiaosztályba tartozik. A készülék wifikapcsolatra is képes, így elérhető vele a többek között távoli vezérlést és iService távfelügyeletet is biztosító Home Connect alkalmazás.

CATA MD 6106 X

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          60 liter

Tisztítás:           hirdolitikus

Hőlégbevúvás:  nem

Tartozékok:

1 sütőtálca,

1 grillrács

SÜTŐ

A készülék az egyszerűbb felszereltséget és funkcionalitást kínáló modellek táborába tartozik. A modell esetében mindössze 6 sütési funkció közül lehet választani, a hőmérséklet pedig az 50–250 °C tartományban állítható. A sütéshez 5 szint áll a felhasználó rendelkezésére, a vezérlés pedig tekerőgombok segítségével történik ennél a típusnál. A dupla üvegű sütőajtóval ellátott Cata beépíthető sütő LED-kijelzőt kapott, energiafogyasztás szerint pedig A besorolással rendelkezik.

CANDY FCNE828X WIFI

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          70 liter

Tisztítás:           manuális

Hőlégbevúvás:  igen

Tartozékok:

1 tálca,

2 rács

SÜTŐ

Az A+ energiaosztályba sorolt modell 9 sütési funkciót kínál, amelyek között még a hőlégbefúvás is szerepel. A klasszikus, letisztult dizájnt képviselő Eessenza termékcsaládba tartozó érintésvezérléses modellre LED-kijelző került, a sütőtérben pedig teleszkópos sütő sín is található. A lágyan záródó ajtóval rendelkező Candy beépíthető sütő wifikapcsolatra is képes, így okostelefonos alkalmazáson keresztül távolról is vezérelhető.

Electrolux EOE7P31X

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          72 liter

Tisztítás:           pirolitikus

Hőlégbevúvás:  igen

Tartozékok:

1 zománcozott sütőtálca,

1 zománcozott zsírfelfogó tálca,

1 krómozott grillrács

SÜTŐ

A készülékben a 9 sütési funkció között megtalálható hőlégbefúvás opciónak köszönhetően lehetőség van különböző fogások egyidejű készítésére, amihez a modell 3 sütési szintet kínál. A hőmérséklet 30–300 °C között állítható ebben az A+ energiaosztályba sorolt Electrolux beépíthető sütőben. Az érintővezérlés, LCD-kijelzővel ellátott EOE7P31X maghőmérőt és egy teleszkópos sütősínt is kínál, jellemzői között pedig a gyerekzár és lágyan záródó ajtó is megtalálható.

Evido BOL6DW.2

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          72 liter

Tisztítás:           hidrolitikus (gőz)

Hőlégbevúvás:  igen

Tartozékok:

1 normál tepsi,

1 mély tepsi,

1 sütőrács

SÜTŐ

A modell digitális kijelzővel rendelkezik, a vezérlés azonban süllyeszthető gombok segítségével történik. A készülék 8 sütési funkciót és 5 sütési szintet kínál, a hőmérséklet szabályozására pedig az 50–250 °C tartományban van lehetőség ennél a modellnél. A 3 rétegű ajtóval ellátott Evido beépíthető sütő gyerekzár opcióval is rendelkezik, a sütőkamra pedig egy teleszkópos sínt is tartalmaz. A BOL6DW.2 energiafogyasztás alapján az A energiaosztályba tartozik.

Gorenje BPS6737E13WG

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          77 liter

Tisztítás:           pirolitikus

Hőlégbevúvás:  nem

Tartozékok:

1 zománcozott lapos tálca,

1 zománcozott mély tálca,

1 sütőrács

SÜTŐ

A készülék 4 rétegű sütőajtót kapott, amely lágyan nyílik és záródik, a sütőtérben pedig egy részlegesen kihúzható teleszkópos sütősín is található, valamint az alapfelszereltség része a maghőmérő is. Az A+ energiaosztályba tartozó modellben a hőmérséklet maximum 300 °C-ig állítható. A típus funkciói között gőztámogatás is szerepel, ami pusztán egy tálcába töltött víz és egy speciális sütőprogram kombinációja. A LED-kijelzővel ellátott Gorenje beépíthető sütő süllyeszthető gombok segítségével vezérelhető.

Miele H 2265-1 B ACTIVE

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          76 liter

Tisztítás:           katalitikus hátfal

Hőlégbevúvás:  igen

Tartozékok:

1 univerzális tepsi,

1 sütőrács

SÜTŐ

A készülék a Miele elérhető árszint-kategóriát képviselő választékába tartozik, így aztán nem is kényeztet különösebb felszereltséggel vagy funkcionalitással. A modell 8 sütési funkciót kínál, de ebbe azért a hőlégkeverés is bekerült. A vezérléshez süllyeszthető gombok állnak rendelkezésre, valamint a H 2265-1 B ACTIVE digitális kijelzőt is kapott. Az A+ energiaosztályba tartozó beépíthető sütő 30–250 °C hőmérséklet-tartományban szabályozható. Az 5 sütési szintet kínáló típus gyerekzárral is rendelkezik, extra tulajdonsága között pedig a halogénvilágítás említhető.

Samsung NV75N5641RB

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          75 liter

Tisztítás:           katalitikus hátfal

Hőlégbevúvás:  igen

Tartozékok:

1 sütőtálca,

2 sütőrács

SÜTŐ

A modell mindössze 7 sütési funkciót kínál, viszont ehhez 50 automata programot is biztosít. A teleszkópos sütősínnel és halogénvilágítással is ellátott készülék süllyeszthető gombokkal vezérelhető. Az A+ energiaosztályba sorolt beépíthető sütő különlegessége pedig a Dual Cook technológia, ami lehetőséget teremt a sütőtér megosztására, és így különböző hőmérsékleten történő egyidejű sütésre. Dual Cook Flex™ megoldás által biztosított, a két módon nyitható ajtó révén pedig akár a sütőkamra felső része önmagában is használható.

Sharp KA-70F19BM2

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          78 liter

Tisztítás:           katalitikus hátfal

Hőlégbevúvás:  igen

Tartozékok:

1 sütőtálca,

1 sütőrács

SÜTŐ

A készülék 9 sütési funkciót biztosít a felhasználó számára, amihez 5 sütési szint is rendelkezésre áll, a hőmérséklet szabályozására pedig az 50–270 °C tartományban van lehetőség. A Sharp beépíthető sütője digitális kijelzőt kapott és érintésvezérléssel kezelhető. Az A energiaosztályba tartozó modellben teleszkópos sütősínt és gyerekzár opciót is találunk, valamint egy speciális biztonsági funkciót, az AirCurtain (légfüggöny-) technológiát. A megoldás egy speciális légáram kialakításával megakadályozza, hogy az ajtó kinyitásakor a forró levegő sérülést okozzon a felhasználónak.

Smeg SFP6606WTPNR

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          70 liter

Tisztítás:           pirolitikus

Hőlégbevúvás:  igen

Tartozékok:

1 zománcozott lapos tepsi,

1 zománcozott mély tepsi,

1 grillrács

SÜTŐ

Az A+ energiaosztályba tartozó, érintésvezérléses készülék színes TFT-kijelzőt kapott, ellátták maghőmérővel, és teljesen kihúzható teleszkópos sütősínnel is felszerelték. A gyerekzár funkcióval és halogénvilágítással is rendelkező modellbe 4 rétegű sütőajtó került. A wifikapcsolatra is képes, és így okostelefonos applikáción keresztül is vezérelhető Smeg modell 10 sütési funkciót, 5 sütési szintet, valamint 48 automatikus programot kínál, a hőmérséklet-szabályozásra pedig a 30–280 °С tartományban biztosít lehetőséget.

Teka iOven

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          70 liter

Tisztítás:           hirdolitikus

Hőlégbevúvás:  igen

Tartozékok:

1 mély tepsi,

1 lapos tepsi,

1 grillrács,

1 steambox

sütő

A készülék 18 sütési funkciót és 50 előre programozott receptet, valamint 5 sütési szintet kínál. A teljesen kihúzható teleszkópos sínnel felszerelt Teka beépíthető sütőben maghőmérő is található, valamint egy steambox tálca, amelynek köszönhetően egy időben több étel is készíthető. Az érintésvezérléses, LED-kijelzővel ellátott modell az A+ energiaosztályba tartozik, funkció között pedig a gyerekzár és a lágyan záródó ajtó is helyet kapott.

Tesla BO900SX

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          80 liter

Tisztítás:           hirdolitikus (gőz)

Hőlégbevúvás:  nem

Tartozékok:

1 rács,

1 sütőtálca,

1 mély sütőtálca

sütő

A nagy teherbírású, dupla üvegű sütőajtóval ellátott modell az A energiaosztályba tartozik. A készülék süllyeszthető gombok, illetve 6 funkciós érintésvezérlés révén kezelhető, a sütési folyamat pedig nagy méretű digitális kijelzőn követhető nyomon. A Tesla beépíthető sütő 40–240 °С hőmérséklet-tartományban szabályozható, sütési funkciókból pedig 8 különböző áll a felhasználó rendelkezésére. A modellbe teleszkópos sütősín is került.

Whirlpool W7 OS4 4S1 P

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:          73 liter

Tisztítás:           pirolitikus

Hőlégbevúvás:  igen

Tartozékok:

1 db zománcozott sütőtepsi,

1 db zománcozott mély tepsi,

2 grillrács

sütő

A készülék 5 sütési szintet és 8 sütési funkciót kínál, valamint lehetőséget biztosít a hozzáadott gőzzel történő sütésre is. A 6. érzék technológia révén pedig különböző előre beprogramozott receptek közül is lehet választani a modellben. A W7 OS4 4S1 P továbbá teleszkópos sütősínnel, lágyan záródó sütőajtóval, halogénvilágítással és gyermekzár funkcióval is rendelkezik. Az A+ energiaosztályba tartozó beépíthető sütő érintőszenzoros vezérlést és magyar nyelű digitális kijelzőt kapott.

Márkák kínálata – terméktulajdonságok alapján

Egy termékkör kapcsán nem csak az lehet érdekes, hogy egy-egy modell milyen tulajdonságokkal rendelkezik, hanem az is, hogy a márkák választékát alkotó termékpalettán milyen tulajdonságok találhatók meg. Alábbiakban a mosó-szárító készülékek legfontosabb jellemzőit, illetve a kínálat szegmentációjának szempontjából mérvadó termékparaméterek elérhetőségét fogaljuk össze.

Az egyes tulajdonságok alatt található márkák választékában elérhető* a magyar piacon olyan modell, amely rendelkezik az adott termékjellemzővel. Ez nem jelenti, hogy ugyanabban a típusban jelennek meg a felsorolt tulajdonságok, hanem azt, hogy a gyártónak van olyan készüléke, amiben megtalálható az adott jellemző.

* 2022 februárban a magyar piacon kapható

  • Amica
  • Beko
  • Candy
  • Gaggenau
  • Gorenje
  • Miele
  • Samsung
  • Sharp
  • Smeg
  • Teka
  • Tesla
  • Cata
  • Gaggenau
  • Miele
  • Smeg
  • Teka
  • AEG
  • Amica
  • Bosch
  • Candy
  • Electrolux
  • Gaggenau
  • Gorenje
  • Master Kitchen
  • Miele
  • Neff
  • Samsung
  • Sharp
  • Teka
  • Whirlpool
  • AEG
  • Bosch
  • Electrolux
  • Gaggenau
  • Gorenje
  • Miele
  • Nef
  • Sharp
  • Smeg
  • Teka
  • Whirlpool
  • AEG
  • Amica
  • Beko
  • Bosch
  • Candy (csak wifi-n keresztül)
  • Cata
  • Electrolux
  • Gaggenau
  • Gorenje
  • Klarstein
  • Master Kitchen
  • Miele
  • Neff
  • Samsung
  • Sharp
  • Teka
  • Whirlpool
  • AEG
  • Bosch 
  • Electrolux
  • Gaggenau
  • Gorenje
  • Neff
  • Samsung
  • Sharp
  • Smeg
  • Whirlpool
  • AEG
  • Bosch 
  • Cata
  • Electrolux
  • Gaggenau
  • Gorenje
  • Miele
  • Neff
  • Samsung
  • Sharp
  • Smeg
  • Whirlpool
  • AEG
  • Amica
  • Beko
  • Bosch
  • Candy
  • Cata
  • Electrolux
  • Evido
  • Gaggenau
  • Miele
  • MPM
  • Neff
  • Samsung
  • Sharp
  • Smeg
  • Teka
  • AEG
  • Beko
  • Bosch
  • Candy
  • Cata
  • Electrolux
  • Gaggenau
  • Gorenje
  • Miele
  • Neff
  • Samsung
  • Sharp
  • Smeg
  • Teka
  • Whirlpool
  • AEG
  • Amica
  • Beko
  • Bosch
  • Electrolux
  • Gorenje
  • Miele
  • MPM
  • Neff
  • Samsung
  • Sharp
  • Teka
  • Whirlpool
  • Amica
  • Bosch
  • Candy
  • Cata
  • Gaggenau
  • Gorenje
  • Neff
  • Sharp
  • Teka
  • Whirlpool
  • AEG
  • Amica
  • Beko
  • Bosch
  • Candy
  • Electrolux
  • Gaggenau
  • Gorenje
  • Master Kitchen
  • Miele
  • Neff
  • Samsung
  • Sharp
  • Smeg
  • Teka
  • Whirlpool
  • AEG
  • Bosch
  • Cata
  • Electrolux
  • Gorenje
  • Miele
  • Neff
  • Samsung
  • Teka
  • Whirlpool
  • AEG
  • Amica
  • bEKO
  • Bosch
  • Cata
  • Electrolux
  • Evido
  • Gaggenau
  • Gorenje
  • Neff
  • Smeg
  • Teka
  • Whirlpool
  • AEG
  • Bosch
  • Candy
  • Electrolux
  • Gaggenau
  • Miele
  • Neff
  • Samsung
  • Sharp
  • Smeg
  • Whirlpool

További termékválogatások:

Az időtakarékosak

Az időtakarékosak

A mosógépeknél meglehetősen régóta az egyik kiemelt termékjellemző az energiahatékonyság, vagyis a készülékek áram és vízfogyasztása. A takarékosság...

Megduplázva

Megduplázva

A forrólevegős sütő népszerűségére a hagyományos sütő szegmens azzal válaszolt, hogy utóbbi gépekben is megjelent az airfryer funkció, a tartozékok...

Ilyen is, olyan is

Ilyen is, olyan is

A forrólevegős sütő az egyik legdinamikusabban fejlődő termékkör, a készülékek iránti kereslet szinte folyamatosan növekszik, annak ellenére is,...

Share This