Gáztűzhely, az energiaárak vesztese

2022. október 05.

Az energiaárak változása szinte biztosan hatással lesz a háztartási gépek piacára. A várhatóan csökkenő vásárlóerő következményeként feltehetően a kereslet is visszaesik. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan a készülékkiválasztás során a takarékossági, energiafogyasztási szempontok szerepének felerősödésére is számítani lehet.

Tudatosabb kiválasztás

Ez egyrészt megnyilvánulhat a régebbi, kevésbé hatékony készülékek lecserélésében, elsősorban olyan termékkörökben, mint a mosógép és a hűtőszekrény. Az áremelkedések bejelentésének hatására ezekben a szegmensekben szinte azonnal érezhető volt az érdeklődés növekedése a hatékonyabb modellek iránt. Az utolsó negyedév alakulása kérdéses, de még ha vissza is esik a vásárlások száma, az nagyon valószínű, hogy a legtöbb vásárló számára fontos tényező lesz a készülékek energiafogyasztása. Ezért általánosságban a tudatosabb kiválasztás jellemzőbb lehet a korábbinál.

Nem mindenhol egyszerű

A legtöbb termékcsoportban kézenfekvő a hatékonyabb gép megtalálása. Az energiaosztályba sorolás, vagy az éves energiafogyasztási mutatók összehasonlítása pofonegyszerű. Ahol energiacímke hiányában ilyen adat nem áll rendelkezésre, ott a motorteljesítményre, illetve a készülék által felvett teljesítményre lehet támaszkodni. Az összehasonlítást az elérhető információkon túl az teszi lehetővé, hogy az adott termékkategória minden egyes modellje ugyanazzal az energiahordozóval, vagyis villamos árammal üzemel. Van azonban egy olyan szegmens is, ahol ez nem állja meg a helyét. A tűzhelyek, illetve a főzőlapok esetében gáz- és elektromos változatok is léteznek. Éppen ezért ezekben a termékkörökben az energiaárak változása miatt az összevetés nehezebbé válik.

Melyik volt az olcsóbb?

Az energiaárak változása előtt a gáz és az elektromos főzőkészülékek használatának költsége megközelítőleg közel azonos volt. Ugyan ez függött attól is, hogy vezetékes vagy PB-gázról volt szó, valamint a gáz fűtőértékétől is. Főzőfelületek esetében pedig attól, hogy vasmagos, elektromos vagy indukciós főzőfelület vetélkedett-e a gázrózsákkal. Bár ezek miatt lehettek eltérések a fogyasztás költségeiben, de ez egyrészt különösebben nem volt jelentős, másrészt pedig csak a vásárlók szűkebb rétegének számított ez a szempont, és korántsem ez volt az elsődleges a döntésben.

Melyik lesz az olcsóbb?

Az árak növekedésével a helyzet változhat. Egyik oldalról a felhasznált energiamennyiségnek nagyobb jelentősége van, hiszen ez határozza meg, hogy mekkora részért mennyit kell fizetni. Másik oldalról pedig az áremelkedés jelentős, és így minden egyes elfogyasztott kWh és m3 számít. Amennyiben valaki egyik energiahordozó esetében sem lépi át azt a felhasználási mennyiséget, amelyen felül már magasabb árat kell fizetni, akkor a felállás az marad, mint korábban, és leginkább a technológia dönti el, hogy melyik főzőkészülék használata költségkímélőbb. Ha valaki áramból sokat fogyaszt, de gázból nem, akkor előfordulhat, hogy az áramot használó főzőkészülékek nagyobb számlát eredményeznek, mint a gázüzemű társaik. Ez azonban nem a legéletszerűbb eset, ráadásul meglehet az a kockázata is, hogy éppen a gáz főzőkészülékek használata okozza azt a többletfogyasztást, ami már magasabb árat jelent a számlában. A maradék két eset, amikor az áramból nem, de a gázból már magasabb egységárat kell fizetni, illetve amikor mindkét energiaszámlának van megemelt áron vásárolt része. Ezekben a szituációkban a gázzal működő készülékek használatának költsége biztosan nagyobb, mint az elektromos készülékeké, tekintve hogy az áram ára nagyjából duplájára, a gázé viszont hétszeresére növekedett.

Piaci vetület

Az áremelkedésekre legérzékenyebb fogyasztók és a belépő gáztűzhelyt vásárlók között jó eséllyel nagy az átfedés. Így ez a szegmens lehet a leginkább érintett terület és a legnagyobb vesztese az energiaár-változásoknak. Hogy cseréket indukál-e a helyzet, és a kieső gáztűzhelyforgalom egy része megjelenik-e az elektromos modelleknél, azt nehéz megjósolni. Mivel vásárlóerő tekintetében nem a legmagasabb fogyasztói rétegről van szó, valószínűbb, hogy különösebb keresletélénkülésre nem lehet számítani az elektromos tűzhelyeknél. Magasabb árkategóriákban feltehetően a hatás kevésbé markánsan jelenik meg, de összességében a tűzhelyek és főzőlapok vonatkozásában a megoszlás az elektromos modellek irányába tolódhat majd el.

További termékválogatások:

Itt a roller, hol a biztosítás?

Itt a roller, hol a biztosítás?

Idén május 9-én került kihirdetésre a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (KGFB) szóló 2009. évi LXII. törvény módosítása, amely az...

Kapufa

Kapufa

A nagy érdeklődésre számot tartó sportesemények a műszaki kereskedelemben, elsősorban a televíziók kapcsán, mindig is kiemelt szezont jelentenek,...

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Share This