Mitől jó egy sütő?

2022. december 27.
feültöltős mosógép

Egy beépíthető sütő esetében nagyjából 20-25 olyan termékjellemző található, amely jelentőséggel bírhat a sütési eredmény, a felhasználási lehetőségek, a praktikum és a kényelem szempontjából. A 20-25 tulajdonság zömének pedig több változata is létezik. Például egy teleszkópos sütősín lehet teljesen vagy részlegesen kihúzható, lehet belőle a készülékben egy, több, vagy egy sem. Mindez azt jelenti, hogy a sütő felszereltségének elméletben akár több száz kombinációja lehetséges. Éppen ezért a tulajdonságokat külön-külön érdemes mérlegelni, hogy mi fontos és mi nem. Ehhez viszont nem árt tudni, hogy az egyes jellemzők miért hasznosak.

Akkor lehet eldönteni egy tulajdonságról, hogy szükséges-e, ha tudjuk, mire való, miért hasznos, és hogy miért jobb, mint egy másik alternatíva. Ezt viszont némileg megnehezíti, hogy a kevésbé előnyös jellemzőknek is a jó oldala van kidomborítva a leírásokban. Nincs például olyan, hogy körülményesen tisztítható belső tér, pedig a különböző öntisztító megoldások között jelentős eltérések vannak. A következőkben a leginkább meghatározó tulajdonságokat szedtük csokorba.

Sütési módok

A több sütési mód sokoldalúbb felhasználást tesz lehetővé, így minél több a lehetőség, annál jobb a készülék. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni. A sütési módok és sütési funkciók száma nem ugyanazt jelenti. Utóbbiba már olyan lehetőségek is beletartoznak, mint a belső világítás, ami hasznos ugyan, de a sütés eredménye szempontjából lényegtelen. Szintén fontos különbség van a hőlégkeverés és a hőlégbefúvás között. Előbbi az egyenletes hőeloszlást biztosítja, utóbbi révén pedig egyidejűleg több különféle fogás is készíthető a sütőben. A hőlégbefúvás tehát nagyobb funkcionalitást biztosít. Egyre több modellben található valamilyen gőzfunkció is. Itt is több változat létezik. A hozzáadott gőz segítségével finomabbak lehetnek az ételek, de pluszlehetőséget nem nyújt. A teljes értékű gőz révén viszont olyan eljárásokhoz is használni lehet a sütőt, mint az aszalás, kelesztés vagy párolás. Még fejlettebb szint, amikor a készülék automatikusan képes adagolni a gőzt, vagyis a teljes értékű gőzfunkciók között is lehetnek eltérések.

A felszereltség

E tekintetben jelentősége van a kapacitásnak és a sütési szinteknek. Itt is egyszerű a képlet, a nagyobb több lehetőséget kínál, így az a jobb. Az más kérdés, hogy szükséges-e. Fontos megjegyezni, hogy a nagy belső tér és a sok sütési szint lehetővé teszi, hogy egyszerre több adag készüljön, de különféle fogások egyidejű készítésére csak a már korábban említett hőlégbefúvás opció ad módot. Tartozékok vonatkozásában a grill rácsa és egy sütőtálca alap, így ebben a vonatkozásban az a jobb, ha további kiegészítők is tartoznak a készülékhez. Ezek lehet további tálca, perforált tálca forró levegős sütéshez és forgónyárs is. A felszereltségnél kell megemlíteni a teleszkópos síneket is. Ennél nemcsak az számít, hogy mennyi van, hanem az is, hogy milyen. A legtöbb felhasználó számára a részlegesen kihúzhatónál jobb a teljesen kihúzható változat, stop funkció pedig még praktikusabbá teszi a sín használatát. Érdemes szót ejteni az ajtóról is. 2, 3 és 4 rétegű ajtók léteznek, elvileg annál hűvösebb az ajtó, minél több rétegből áll. A gyakorlatban néhány gyártó kevesebb réteggel is meg tudja oldani a dolgot, ezért a hűvösség jobban megítélhető a maximális hőfok alapján, aminél az ajtó nem lesz melegebb. Ez viszont nehezen fellelhető információ. A sütőajtóknál hasznos funkció lehet a lágy záródás is. Ebből az opcióból is van fejlettebb változat, amikor a nyitáshoz is tartozik csillapítás.

Tisztítás

A jobb sütőkben már található valamilyen öntisztító funkció is. Ez háromféle lehet, katalitikus, hidrolitikus, illetve gőz és pirolitikus. A pirolitikus magas hőmérséklet segítségével leégeti a szennyeződéseket. Mindenképpen ez számít a legjobb megoldásnak. A másik kettő esetében lehet vitatkozni, hogy melyik a jobb. A katalitikus egy speciális bevonat, ami meggátolja a lerakodásokat, a hidrolitikus, illetve gőztisztítás esetében pedig gőz oldja fel a szennyeződéseket a sütő belsejében. Utóbbi tisztítószerrel kombinálva még hatékonyabb.

AEG BSK999330M

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                70 liter

Vezérlés:                 Érintésvezérlés + tekerőgyűrű

Kijelző:                    TFT

Gőzsütés funkció: Teljes értékű gőz

Tisztítás:                 Hidrolitikus (gőz)

sütő

A készülék 255 előre beprogramozott automatikus programot, valamint 25 különféle funkciót kínál, köztük a Steamify® funkciót, amely használatával csak a kívánt hőmérsékletet kell beállítani, majd a sütő kiválasztja a megfelelő gőzszintet a kívánt eredmény eléréséhez. Az A++ energiaosztályba sorolt beépíthető sütő magyar nyelvű TFT-kijelzővel, valamint tekerőgyűrűt és érintőpanelt kombináló vezérléssel rendelkezik. A hőfok 30-230 °C tartományban állítható. A lágyan nyíló és záródó ajtó 4 rétegű üveget kapott, amely mögött 3 sütési szintet nyújtó sütőkamra található. A modellhez grillrács sütőtálca, zsírfelfogó tálca, valamint maghőmérő is tartozik. A halogénvilágítású sütőt gyerekzár és gyorsfelfűtés funkcióval is ellátták.

BEKO BBIM13400XPSWE

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                72 liter

Vezérlés:                 Érintésvezérlés + tekerőgomb

Kijelző:                    LED

Gőzsütés funkció: Nincs

Tisztítás:                 Pirolitikus

sütő

Az animált LED-kijelzővel ellátott modellbe ötszintes oldalsó tartórács került, a 13 sütési funkciót kínáló beépíthető sütő azonban hőlégbefúvásra nem képes, így a többszintű sütésre csak ugyanazon fogás készítése esetén van lehetőség. A beépíthető sütőbe szennyeződéseknek ellenálló, oleofób bevonattal ellátott CleanZone™ sütőajtó került, amely lágyan záródik, akár egy 22,5 kg-os edényt is elbír, illetve sütési útmutatót is tartalmaz. A Beko készülékében halogénvilágítást és gyerekzár funkciót is találunk.

BOSCH HRA534EB0

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                71 liter

Vezérlés:                 Süllyeszthető gombok

Kijelző:                    LED

Gőzsütés funkció: Hozzáadott gőz

Tisztítás:                 Hidrolitikus (gőz), részben katalitikus

sütő

A Bosch  beépíthető sütő 8 fűtési módot kínál, amelyek között hőlégbefúvás, grill-, pizza- és hozzáadott gőzfunkció is helyet kapott. A 71 liter kapacitású modellben a hőfok 50–275 °C tartományban állítható, a sütéshez pedig 5 szint áll rendelkezésre, valamint egy stop funkciós teleszkópos sín is került a készülékbe, amelyhez egy grillrács és egy univerzális tepsi is tartozik. Az A energiaosztályba tartozó típus süllyeszthető gombok segítségével vezérelhető, valamint a kezelést LED-kijelző is segíti. A HRA534EB0 az EcoClean Direct hátfalnak köszönhetően részben katalitikus öntisztítást kínál, funkciói között pedig gyors felfűtés, gyermekzár és halogén belső világítás is található.

Candy FCNE825XL

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                70 liter

Vezérlés:                 Süllyeszthető gombok

Kijelző:                    LED

Gőzsütés funkció: Nincs

Tisztítás:                 Hidrolitikus (gőz)

sütő

A 70 literes kapacitást kínáló sütő lágyan záródó ajtaja mögött 5 sütési szintet és egy teleszkópos sínt, valamint tartozékként egy grillrácsot és egy sütő tepsit találunk. Az A+ energiaosztályba sorolt modell 10 sütési funkciót kínál. A készülék süllyeszthető gombok segítségével vezérelhető, de a wifikapcsolatra képes FCNE825XL akár távolról is irányítható, valamint a Candy applikációja által nyújtott további előnyök is kiaknázhatók. A LED-kijelzővel ellátott sütő hidrolitikus tisztítási módot kínál, vagyis a készülékbe helyezett vízből fejlesztett gőz segít a tisztán tartásban.

De Dietrich DOR7586A

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                73 liter

Vezérlés:                 Érintésvezérlés + tekerőgyűrű

Kijelző:                    TFT

Gőzsütés funkció: Teljes értékű gőz

Tisztítás:                 Pirolízis

sütő

Az 5” méretű színes TFT-kijelzővel ellátott modell 12 sütőfunkciót, köztük teljeértékű és hozzáadott gőzfunkciót, valamint 100 előre programozott automatikus receptet kínál. A 73 literes sütő ajtaja lágyan záródik, a sütőkamrában pedig 6 sütési szint és egy teljesen kihúzható teleszkópos sín kapott helyet. Tartozékai közé grillrács, egy mély és egy normál, valamint egy perforált tepsi is került. Az A+ energiaosztályba tartozó készülék különlegessége, hogy egyedülálló módon a teljes értékű gőzfunkció mellett a pirolitikus öntisztítás is elérhető benne. Ehhez 3 fokozat áll rendelkezésre, amelyből a leggyorsabb, Pyro Express mindössze 59 percet vesz igénybe.

Electrolux KOBBS39X

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                70 liter

Vezérlés:                 Érintésvezérlés

Kijelző:                    TFT

Gőzsütés funkció: Teljes értékű gőz

Tisztítás:                 Gőztisztítás

sütő

Az A++ energiaosztályba tartozó készülék 3 sütési szintet, 225 előre beállított automatikus programot, valamint 14 sütési módot kínál, amelyek között a teljes értékű gőzfunkció is megtalálható. A Steamify® funkció használatával pedig csak a sütési hőmérsékletet kell megadni, és a készülék automatikusan beállítja a tökéletes gőzsütéshez szükséges paramétereket. A sütési hőmérséklet 30 °C–230 °C között állítható az érintésvezérléses kezelőfelület, illetve a magyar nyelvű TFT-kijelző segítségével. A lágyan záródó ajtóval ellátott KOBBS39X típusban teleszkópos sütősín, rács zsírfelfogó tepsi, sütő tepsi, perforált tepsi, valamint maghőmérő is található.

Miele H 7262 B

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                76 liter

Vezérlés:                 Érintőgombok + érintőképernyő

Kijelző:                    Szöveges kijelző

Gőzsütés funkció: Nincs

Tisztítás:                 Katalitikus hátfal

sütő

Az A+ energiaosztályba sorolt beépíthető sütő 8 sütési módot kínál, valamint automatikus programok is elérhetők benne. A hőmérséklet 30–300 °C tartományban állítható, a sütéshez 5 szint áll rendelkezésre. A vezérlést magyar nyelvű szöveges kijelző, valamint egy sorban elhelyezett érintőgombok, illetve érintőképernyő segíti. A 76 literes, halogénvilágítású készülékhez teleszkópos sín, grillrács, normál és mély tepsi is tartozik, a sütőajtó pedig lágyan záródik. Az egyszerű tisztán tartás érdekében a Sütőtér PerfectClean bevonatot és katalitikus hátfalat kapott, funkció között pedig gyerekzár és gyorsfelfűtés is szerepel.

Navon BS 8101 BG

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                65 liter

Vezérlés:                 Süllyeszthető gombok

Kijelző:                    LED

Gőzsütés funkció: Nincs

Tisztítás:                 Manuális

sütő

A 65 literes kapacitást kínáló Navon beépíthető sütő az energiafogyasztást tekintve az A osztályba tartozik. Ennél a légkeveréses készüléknél a felhasználó hat sütőfunkció közül választhat, amelyben többek között kiolvasztás és grill üzemmód is helyet kapott. A vezérléshez süllyeszthető gombok állnak rendelkezésre ebben a LED-kijelzővel ellátott modellben. A sütő tartozékai között pedig egy grillrács és egy sütőtepsi található. A BS 8101 BG öntisztító funkcióval nem rendelkezik, ezért a tisztításra manuális módon van lehetőség.

Samsung NV7B5775WAK

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                76 liter

Vezérlés:                 Érintésvezérlés + tekerőgyűrű

Kijelző:                    LCD (monochrome)

Gőzsütés funkció: Hozzáadott gőz

Tisztítás:                 Pirolitikus

sütő

A készülék különlegessége a Dual Cook Flex megoldás, amely révén a sütőtér két részre osztható, az felső és alsó zóna pedig egymástól függetlenül is működik. A funkcióhoz rugalmasan nyitható ajtó is társul, amely lágyan záródik. A hőfok 30–250 °C tartományban állítható, a 40 automatikus program mellett pedig olyan funkciók is elérhetők a készülékben, mint a hozzáadott gőz vagy az AirFry opció. Az A+ energiaosztályba tartozó Samsung beépíthető sütő halogénvilágítással rendelkezik, és wifikapcsolatra is képes, így a SmartThings Cooking applikáció előnyei is élvezhetők. A sütőhöz 2 tálca, AirFry tálca, sütőrács, teleszkópos sütősín és maghőmérő is tartozik. Az egyszerű tisztán tartás érdekében pedig pirolitikus öntisztító funkcióval is felszerelték.

Sharp KA-70T50BHH-EU

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                78 liter

Vezérlés:                 Érintésvezérlés

Kijelző:                    LCD (monochrome)

Gőzsütés funkció: Nincs

Tisztítás:                 Katalitikus

sütő

A készülék 10 sütési funkciót, valamint 50 előre programozott automatikus sütési módot is kínál, a hőmérséklet pedig 50–275 °C tartományban szabályozható. Az elektronikus vezérlésű modell kezelését egyszínű LCD-kijelző és érintőpanel teszi egyszerűvé. A lágyan záródó, 3 rétegű üveggel ellátott ajtó mögött 5 sütőszint, valamint egy teljesen kihúzható teleszopós sín kapott helyet. A modellben a Sharp légfüggöny technológiája is megtalálható, amely az ajtó nyitásakor a megakadályozza a forró levegő kiáramlását. Az A energiaosztályba sorolt készülékhez pedig egy mély, egy normál és egy kicsi tepsi, valamint egy forgónyárs is tartozik. A 78 literes Sharp beépíthető sütő katalitikus bevonatot kapott, de hidrolitikus, azaz gőzfejlesztéssel történő tisztításra is lehetőség van.

Smeg Omnichef SO6606APN

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                68 liter

Vezérlés:                 Érintésvezérlés

Kijelző:                    TFT

Gőzsütés funkció: Teljes értékű gőz

Tisztítás:                 nincs adat

sütő

A Dolce Stil Novo dizájncsaládba tartozó modell különlegessége, hogy gőzpárolásra, hagyományos sütésre és mikrohullámú sütésre is egyaránt alkalmas, ami 7 sütési kombinációt tesz lehetővé. Sőt a Multitech és Multistep funkciók révén ezek egymás után vagy akár egyszerre is használhatók, így akár 70 százalékkal is rövidebb lehet az ételkészítési idő. A 10 különféle gőzfunkciót és 150 különböző automatikus programot is kínáló modell többszintű LED-világítást kapott, a lágyan nyíló és záródó ajtó mögött pedig 5 sütőszint és egy teljesen kihúzható teleszkópos található. A színes TFT-kijelzős, érintésvezérléses, A++ energiaosztályba sorolt sütőhöz grillrács, mély és normál tepsi, valamint egy perforált tepsi és egy több ponton mérő hússzonda is tartozik.

Teka HLB 8416

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                70 liter

Vezérlés:                 Tekerőgombok + érintésvezérlés

Kijelző:                    LED

Gőzsütés funkció: Nincs

Tisztítás:                 Hidrolitikus (gőz)

sütő

Ez a Teka beépíthető sütő 9 sütési módot kínál, amiben az AirFry funkció, azaz a forró levegős sütés is megtalálható. Az opció révén a készülékhez ezért egy speciális perforált tepsi is tartozik, a grillrács, a normál és a mély tepsin kívül. A készüléket 5 sütőszinttel látták el, került bele egy teleszkópos sín, az ajtó pedig lágyan záródik. A hőmérséklet 50–250 °C intervallumban szabályozható, amihez tekerőgombok állnak rendelkezésre, a programozás viszont érintőgombok segítségével történik. A halogénvilágítással ellátott modell gyorsfelfűtés és gyerekzár opciót is kínál, energiaosztályt tekintve pedig A+ besorolást kapott. A tisztításhoz a Hydroclean PRO rendszer használható, amely egy hidrolitikus megoldás, vagyis a sütőtérbe helyezett vízből fejleszti a gőzt.

Tesla BO300SX

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                56 liter

Vezérlés:                 Tekerőgombok 

Kijelző:                    Nincs

Gőzsütés funkció: Nincs

Tisztítás:                 Hidrolitikus (gőz)

sütő

A Tesla modellje az alapváltozatok sorát gyarapítja, ennek megfelelően a kedvező árfekvést mérsékelt funkcionalitással kombinálja. A  ütőben összesen öt sütési mód áll rendelkezésre, amibe már beletartozik a hirdolitikus funkció is, vagyis amikor a készülék a sütőtérbe helyezett vízből fejleszt gőzt a tisztításhoz. A mechanikus vezérlésű modellben a hőmérséklet 40–240 °C között állítható, tekerőgombok segítségével. Kijelző viszont nem került a nem túl nagy, 56 liter kapacitású készülékre, amelyhez egy grillrács és egy tepsi is jár. A dupla üvegű ajtóval szerelt BO300SX az A energiaosztályba tartozik.

Totalcook BE11 LD

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                65 liter

Vezérlés:                 Érintésvezérlés

Kijelző:                    LCD

Gőzsütés funkció: Nincs

Tisztítás:                 Manuális

sütő

A készülék 11 sütési funkciót biztosít a felhasználó számára, amelyek között helyet kapott a grill, a kiolvasztás és a melegen tartás opció is. A modellben a hőmérséklet beállítására 50–250 °C tartományban van lehetőség. A Totalcook sütője rendelkezik kihúzható sütősínnel, sütőráccsal, illetve egy tepsi is tartozik hozzá. Az A energiaosztályba sorolt modellben 4 sütőszint található, a vezérléshez pedig érintőgombok állnak rendelkezésre. Az LCD-kijelzővel ellátott BE11 LD kapacitása 65 liter, öntisztító sütőfunkció nem került bele, így a tisztán tartásról manuálisan kell gondoskodni.

Whirlpool OAS KP8V1SW BLG

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                71 liter

Vezérlés:                 Süllyeszthető gombok

Kijelző:                    LED

Gőzsütés funkció: Hozzáadott gőz

Tisztítás:                 Pirolitikus

sütő

A készülék vezérléséhez süllyeszthető gombok, illetve a LED-kijelző érintőfelülete áll rendelkezésre. Sütési funkciókból 8 opciót kínál a modell, amelyben a hozzáadott gőz is szerepel, valamint előre programozott automatikus programok használatára is lehetőség van. A hőmérséklet 50–250 °C között állítható ennél a típusnál. A 3 rétegű ajtóval felszerelt sütőhöz teleszkópos sütősín, mélyebb zsírfogó tálca, sütőtepsi és grillrács is tartozik. Az OAS KP8V1SW BLG az A+ energiaosztályba tartozik, kapacitása 71 liter, az egyszerű és kényelmes tisztán tartáshoz pedig pirolitikus öntisztító funkciót is kapott.

Whirlpool W11I OP1 4S2 H

FONTOSABB JELLEMZŐK:

Kapacitás:                73 liter

Vezérlés:                 Érintésvezérlés

Kijelző:                    TFT

Gőzsütés funkció: Teljes értékű gőz

Tisztítás:                 Hidrolitikus

sütő

Az A+ energiaosztályba sorolt modell 14 sütési módot kínál, köztük a teljes értékű gőzsütést is, valamint 45 automatikus program is elérhető benne. A készülék 3 rétegű lágyan záródó ajtajára süllyesztett fogantyú került, a sütőtérben pedig egy zsírfogó tálca, egy sütőtepsi, egy gőzölőtálca és két teleszkópos sütősín is helyet kapott. A MySmart 4,5″ TFT magyar nyelvű kijelző áttűnésekkel és animációkkal, valamint interaktív, szokásfigyelő funkcióval is rendelkezik. Az érintésvezérléses, 73 liter kapacitású Whirlpool  beépíthető sütő wifikapcsolatra is képes, valamint gyerekzár és gyorsfelfűtés opciók is megtalálhatóak benne.

További termékválogatások:

Share This