Konyhakiállítás 2022

2022. április 29.
KONYHAKIÁLLÍTÁS 2022

Idén 12. alkalommal került sor a legjelentősebb konyha tematikájú rendezvényre. A Konyhakiállítás 2022 számára a budapesti Papp László Sport Aréna adott otthont április 22–24. között. A világjárvány miatt tavaly elmaradó esemény 2020 után tért vissza, így a legfontosabb kérdés az expó kapcsán egyértelműen az volt, hogy a pandémia okozta változások és a kényszerű szünet milyen módon hatott a kiállításra.

Eddig

A 2020-ig 11 alkalommal lebonyolított Konyhakiállítás színvonalával, népszerűségével a rendezvényt a legjelentősebb hazai konyha tematikájú eseménnyé emelte. Tavalyelőttig mind kiállítói, mind látogatói oldalon felfokozott figyelem kísérte az eseményt. Olyannyira, hogy a 2020-as expót megelőzően a szervezők részéről még a tradicionális helyszín megváltoztatásának lehetősége is felmerült az egyre nagyobb számban és egyre nagyobb alapterületen megjelenő kiállítók miatt. Látogatók vonatkozásában pedig az érdeklődés akkora volt, hogy a háromnapos esemény legfrekventáltabb időszakában az embereknek sorban kellett állni a belépéshez, mert a Konyhakiállítás befogadóképessége a szombat délutáni órákban elérte a maximumát.

Mindennek ellenére az idén kiállítói oldalon érezhető szkepticizmus és távolságtartás volt a jellemző. Voltak, akiknél egyszerűen cégük központi irányelvei szabtak gátat a megjelenésnek. Akadtak olyanok, akik a járvány újabb hullámától tartva abban kételkedtek, hogy elég látogató lesz, mások számára kockázatmentesebbnek, optimálisabbnak tűnt egy partnerrel karöltve megjelenni, megint másoknak pedig elértéktelenedtek a fizikai események az online kereskedelemben tapasztalt drasztikus növekedés miatt. Utóbbi kapcsán azért azt majd érdekes lesz megfigyelni, hogy az ezt valló hazai képviseletek anyavállalatai közül mennyien maradnak majd távol a következő IFA-tól. Kétségtelen, hogy a berlini szakkiállítás és a budapesti Konyhakiállítás nem teljesen ugyanazt a célt szolgálja, de az is vitathatatlan, hogy mindkettő fizikai esemény. 

Bár több olyan cég, illetve márka, amely korábban szerves részét jelentette a kiállítói körnek, döntött úgy, hogy idén nem vesz részt az expón, olyan szereplők is akadtak, akik idén debütáltak a rendezvényen. Éppen ezért a legérdekesebb kérdés az idei Konyhakiállítás kapcsán az volt, hogy vajon ki tett a jó lóra?

Kiállítói összetétel

A korábbi években többen is kifogásolták a háztartásigép-kiállítók közül, hogy a konyhastúdiók, konyhabútor-kiállítók aránya nem elég magas. Idén ebbe elég nehéz volt belekötni. Lényegesen több ilyen standdal lehetett ezúttal találkozni, ez az arányeltolódás pedig kedvezően hatott az összképre. Gyártói oldalon a megszokott márkák közül kétségtelenül sokan maradtak távol. Legalábbis, ami a nagygépeket illeti. A Miele viszont jelen volt, méghozzá a nagyszínpad névadójaként. Ugyan kiskészülékek vonatkozásában is voltak visszalépők, de több tradicionálisan kiállító cég, a De’Longhi, a Kenwood, a Philips, a Laica és a Sage is képviseltette magát önálló standdal. Mindemellett pedig új márkák is kiállítottak, mint a Rangemaster, a Navon és a La Marzocco, ráadásul több olyan is volt, amely nemcsak a Konyhakiállításon számított újnak, hanem a piacon is, mint például a Toshiba vagy a Pando.

A háztartásigép-márkák közül pedig többen, mint a Samsung, vagy az Electrolux, partnerek révén jelentek meg. Ez egyik oldalról előnyös, hiszen a készülék kontextusba kerül, másik oldalról viszont a termékkel kapcsolatos szaktudás mélysége esetenként igencsak megkérdőjelezhető. Utóbbi azért nem általánosan igaz, számos kiállító konyhastúdióban volt tapasztalható, hogy a készülékről is átfogó ismeretekkel rendelkeznek.

Látogatók

Bár a Konyhakiállítás történetében belépőszám tekintetében nem számított rekordévnek az idei, meglehetősen sokan döntöttek úgy, hogy felkeresik a rendezvényt. Így aztán az a félelem biztosan nem nyert igazolást, hogy nem lesznek elegen. De talán nem is mennyiség a legfontosabb az érdeklődők vonatkozásában. Egyrészt a sok embert látva, volt egyfajta „visszatért az élet” érzés a levegőben, ami valamelyest zárójelbe tette az elmúlt két év „antiszocializálódását”. Másik oldalról pedig érdekes volt megfigyelni, hogy az emberek mennyire ki vannak éhezve a valódi interakcióra. A hűtőket simogató emberek látványa, a bűvészt bámuló, gyereket idéző látogatócsoport, amely a készülékről magyarázó szakembert szinte tátott szájjal figyeli, vagy az újabb és újabb kérdéseket feltevő érdeklődők nagy száma mind-mind egyértelmű tanújelét adták, hogy nem digitálisan létezünk. Kereskedelmi szempontból sem. Arról nem is beszélve, hogy meglehetősen sokan vásárlási szándékkal látogattak ki a rendezvényre, amiben valószínűleg a családi otthonfelújítási támogatás közeledő befejezése is szerepet játszott.

Lebonyolítás

Összességében nem sok különbség volt az idei és a korábbi kiállítások között lebonyolítás tekintetében. Az érzékelhető volt, hogy a főzőbemutatók ezúttal inkább a színpadon zajló programokra koncentrálódtak. A kiállítók pedig nem fókuszáltak különösebben gasztrocelebek szerepeltetésére. Ez egyébként kifejezetten jót tett a „közlekedésnek”, a standok mellett időszakosan felgyülemlő tömeg hiánya miatt kényelmesebben lehetett sétálgatni a sorok között. A rendezvényen huzamosabb időt eltöltőknek az is feltűnhetett, hogy nem igazán volt étkezési lehetőség. Bár ez a helyszín aktuális adottságainak következménye, de ettől még a rendezvénynek is jellemzője volt. Ettől eltekintve azonban a korábbi években megszokott magas színvonal volt tapasztalható, a hangulat vonatkozásában pedig a célszerűség dominált, a kísérőprogramok ténylegesen kísérőszerepet töltöttek be.

Innováció és újdonságok

Fejlesztésekben, különleges megoldásokban az idei rendezvény inkább csak az átlag látogatót kényeztették. Ennek legfőbb oka, hogy az elmúlt két évben piacra került újdonságok szakmai körökben már jobbára ismertek. A nagyközönség viszont eddig nem igazán találkozhatott velük. Ilyen például a Sage kategóriateremtő készüléke, a FoodCycler asztali komposztálógép. Vagy a Miele egyes hűtőiben megtalálható FlexiTray kifordítható polc és a PerfectFresh Active frissen tartó rendszer is. Újdonság volt a De’Longhi La Specialista Arte modellje, a La Specialista kávéfőző „kistestvére”, illetve a Pando beépíthető mosogatógépe is. Utóbbit a padlószint felett sütőmagasságban lehet elhelyezni, de a rendezvényen debütáltak a Toshiba hűtőszekrényei is.

Nézze meg a Konyhakiállításról készített videónkat is!

TOVÁBBI CIKKEINK A ROVATBÓL:

IFA 2022

IFA 2022

Az IFA 2022 három év után idén ismét eredeti formátumában került megrendezésre. A hosszú kihagyás miatt az idei expó nem pusztán a bemutatkozó...

EuroCucina 2022

EuroCucina 2022

Az elmúlt néhány évben több nemzetközi kiállítás is tett arra kísérletet, hogy a járványhoz kapcsolódó korlátozások mellett is megrendezze online...

KBIS 2022

KBIS 2022

Február elején került sor Orlandóban Észak-Amerika legnagyobb konyhai és fürdőszobai szakkiállítására, a KBIS 2022 expóra. Noha az amerikai...

CES 2022: Más, mint korábban

CES 2022: Más, mint korábban

A CES, a világ egyik legjelentősebb TCG- (technical consumer goods) kiállítása mindig az újdonságokról szól, a technológia fejlődését mutatja be, a...

Share This