Lassú főző, kukta, forró levegős sütő és társaik

2022. március 17.

Az elektromos főzőedények kategóriájában meglehetősen sok termékkör található. Rizsfőző, olajsütő, forró levegős sütő, lassú főző, kukta, multifunkciós főzőedény. A készülékek közötti különbségek nem teljesen kézenfekvők, az eligazodást ráadásul az is nehezíti, hogy az egyes termékkategóriák között lehetnek átfedések, valamint több termékcsoport vonatkozásában többfunkciós változatok is találhatók. A főzőedények közötti alapvető különbség az alkalmazható ételkészítési módból és főzési időből ered. Ez pedig azt is meghatározza, hogy melyik készüléket mire lehet használni. A következőkben a főzőedények labirintusában segítünk tájékozódni.

Kukta – Gyorsfőző

Ezeknél a készülékeknél a legfontosabb, hogy nyomást használnak a főzéshez. A készülék felmelegíti a vizet, és gőz keletkezik, ami pedig a hő hatására tágul. Mivel a folyamat zárt térben zajlik, nem a gőz tágul, hanem a nyomás növekszik. Ez azt eredményezi, hogy a víz forráspontja megnő, azaz magasabb hőmérsékleten és így gyorsabban megy végbe a főzés. Másrészt a nyomás a gőzt az ételbe préseli, így az ízekre, textúrákra is hatással van a folyamat. Ennek megfelelően a nedvesség fontos része ennek az eljárásnak, vagyis a kukta olyan ételek készítésére alkalmas, ahol szükség van vízre is. Fontos jellemző az is, hogy a kuktákat főzés közben nem érdemes kinyitni, mert a nyomás megszűnik és a főzési folyamat megszakad.

Rizsfőző

A rizsfőzők úgy működnek, hogy felforralják a vizet, amit a rizsfőzés közben magába szív. Amikor ez megtörténik, a hőmérséklet növekedni kezd, a készülék pedig egy termosztát segítségével érzékeli és leállítja a melegítést. Így a rizs tökéletesen tud elkészülni. A készülék egyéb gabonák főzésére is alkalmas. Az alapmodellek esetében 2-3 (alacsony, közepes, magas) hőmérsékletszint beállítására van lehetőség, de vannak olyan többfunkciós változatok is, amelyek egy lassú főzőhöz hasonlóan működnek. Ezeknél a funkcióknál a készülék kikapcsolja az automatikus leállítást, és folyamatos melegítést biztosít. A rizsfőzők kapacitása azonban általában kisebb, és a burkolatuknak sem olyan a hőtartása, mint a lassú főzőké.

Lassú főző – Slow cooker

A lassú főzők lényege, hogy a készülék folyamatosan, akár nagyon hosszú ideig is képes precízen tartani a beállított hőmérsékletet, ami igen alacsony is lehet. Ennek segítségével a készülék számos főzési eljárásra alkalmas lehet a rizsfőzéstől a joghurtkészítésen keresztül a szuvidálásig. Azt, hogy a lassú főző ezekből mit tud ténylegesen, mindig az adott modell funkciókínálata határozza meg. A lassú főző előnye, hogy használata kényelmes, mert nem kell a készülő ételre figyelni, illetve a főzés során bármikor hozzáadható a fogáshoz további alapanyag is, nem kell mindent az elején beletenni.

Olajsütő – Fritőz

Ezek a készülékek forrásban lévő olajban sütnek. Az ételek így gyorsan elkészülnek benne, elsősorban ropogós, illetve rántott fogásokhoz ideális. Ezek a készülékek alapesetben nem kínálnak főzési módokat, de a többfunkciós változatokban akár már ilyenek lehetőségek is találhatók, azonban ezek a típusok már inkább a multicooker kategóriába sorolhatók.

Forró levegős sütő – Airfryer

Az ilyen eszközök működése a levegőkeringtetésre épül, ennek köszönhetően pedig a készülékben zsiradék hozzáadása nélkül is lehet sütni, mivel a hőátadást a levegő végzi. A többfunkciós változatok többnyire nagyobb programkínálattal rendelkeznek, vagyis több előre beállított sütési opciót biztosítanak. Egyes típusokban azonban az olajban sütés is része a multifunkcionalitásnak.

Multicooker – Többfunkciós főzőedény

Ez a készüléktípus egyesítheti az összes eddig bemutatott termékkategória kínálatát, kivéve a forró levegős sütőét. A legkiterjedtebb funkciókínálattal rendelkezik, és a zsiradék nélküli sütésen kívül elvben minden főzési és sütési eljáráshoz lehet használni. Az egyes modellek felszereltsége eltérő, ezért azt, hogy konkrétan mire alkalmas a multicooker, azt mindig az adott típus képességei határozzák meg.

  További rovatainkból:

Változó világ, új válaszok

Változó világ, új válaszok

Idén a cseh főváros adott otthont a 11. TCG Summitnak. A fogyasztói elektronikai szakma európai vezetői, mind a gyártó cégek, mind a kiskereskedők...

Akik a márkát építik

Akik a márkát építik

Négy szakember, egy közös cél: a Liebherr márka értékeinek képviselete.  Hogyan lehet egyszerre magas minőségű készülékeket kínálni és...

A kávéélmény mesterei

A kávéélmény mesterei

A Cady-Trade 95 Kft. három évtizede foglalkozik kávégépekkel – nem csupán forgalmazóként, hanem szakértő partnerként is jelen van a piacon. Az olasz...

További termékválogatások:

Technológia és megjelenés

Technológia és megjelenés

Fontosabb televíziós fejlesztések az elmúlt húsz évből  Ha egy mondatban kellene összefogni a televíziók elmúlt 20 évének a fejlődését, akkor az az...

A jövő kávéja

A jövő kávéja

Az automata kávéfőzők az elmúlt években hatalmas technológiai fejlődésen mentek át. Ma már nem csupán a gyors kávéfőzés a fő szempont, hanem a...

Share This
rededitions
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.

Adatvédelmi tájékoztató