Az elektromos főzőedények kategóriájában meglehetősen sok termékkör található. Rizsfőző, olajsütő, forró levegős sütő, lassú főző, kukta, multifunkciós főzőedény. A készülékek közötti különbségek nem teljesen kézenfekvők, az eligazodást ráadásul az is nehezíti, hogy az egyes termékkategóriák között lehetnek átfedések, valamint több termékcsoport vonatkozásában többfunkciós változatok is találhatók. A főzőedények közötti alapvető különbség az alkalmazható ételkészítési módból és főzési időből ered. Ez pedig azt is meghatározza, hogy melyik készüléket mire lehet használni. A következőkben a főzőedények labirintusában segítünk tájékozódni.
Kukta – Gyorsfőző
Ezeknél a készülékeknél a legfontosabb, hogy nyomást használnak a főzéshez. A készülék felmelegíti a vizet, és gőz keletkezik, ami pedig a hő hatására tágul. Mivel a folyamat zárt térben zajlik, nem a gőz tágul, hanem a nyomás növekszik. Ez azt eredményezi, hogy a víz forráspontja megnő, azaz magasabb hőmérsékleten és így gyorsabban megy végbe a főzés. Másrészt a nyomás a gőzt az ételbe préseli, így az ízekre, textúrákra is hatással van a folyamat. Ennek megfelelően a nedvesség fontos része ennek az eljárásnak, vagyis a kukta olyan ételek készítésére alkalmas, ahol szükség van vízre is. Fontos jellemző az is, hogy a kuktákat főzés közben nem érdemes kinyitni, mert a nyomás megszűnik és a főzési folyamat megszakad.
Rizsfőző
A rizsfőzők úgy működnek, hogy felforralják a vizet, amit a rizsfőzés közben magába szív. Amikor ez megtörténik, a hőmérséklet növekedni kezd, a készülék pedig egy termosztát segítségével érzékeli és leállítja a melegítést. Így a rizs tökéletesen tud elkészülni. A készülék egyéb gabonák főzésére is alkalmas. Az alapmodellek esetében 2-3 (alacsony, közepes, magas) hőmérsékletszint beállítására van lehetőség, de vannak olyan többfunkciós változatok is, amelyek egy lassú főzőhöz hasonlóan működnek. Ezeknél a funkcióknál a készülék kikapcsolja az automatikus leállítást, és folyamatos melegítést biztosít. A rizsfőzők kapacitása azonban általában kisebb, és a burkolatuknak sem olyan a hőtartása, mint a lassú főzőké.
Lassú főző – Slow cooker
A lassú főzők lényege, hogy a készülék folyamatosan, akár nagyon hosszú ideig is képes precízen tartani a beállított hőmérsékletet, ami igen alacsony is lehet. Ennek segítségével a készülék számos főzési eljárásra alkalmas lehet a rizsfőzéstől a joghurtkészítésen keresztül a szuvidálásig. Azt, hogy a lassú főző ezekből mit tud ténylegesen, mindig az adott modell funkciókínálata határozza meg. A lassú főző előnye, hogy használata kényelmes, mert nem kell a készülő ételre figyelni, illetve a főzés során bármikor hozzáadható a fogáshoz további alapanyag is, nem kell mindent az elején beletenni.
Olajsütő – Fritőz
Ezek a készülékek forrásban lévő olajban sütnek. Az ételek így gyorsan elkészülnek benne, elsősorban ropogós, illetve rántott fogásokhoz ideális. Ezek a készülékek alapesetben nem kínálnak főzési módokat, de a többfunkciós változatokban akár már ilyenek lehetőségek is találhatók, azonban ezek a típusok már inkább a multicooker kategóriába sorolhatók.
Forró levegős sütő – Airfryer
Az ilyen eszközök működése a levegőkeringtetésre épül, ennek köszönhetően pedig a készülékben zsiradék hozzáadása nélkül is lehet sütni, mivel a hőátadást a levegő végzi. A többfunkciós változatok többnyire nagyobb programkínálattal rendelkeznek, vagyis több előre beállított sütési opciót biztosítanak. Egyes típusokban azonban az olajban sütés is része a multifunkcionalitásnak.
Multicooker – Többfunkciós főzőedény
Ez a készüléktípus egyesítheti az összes eddig bemutatott termékkategória kínálatát, kivéve a forró levegős sütőét. A legkiterjedtebb funkciókínálattal rendelkezik, és a zsiradék nélküli sütésen kívül elvben minden főzési és sütési eljáráshoz lehet használni. Az egyes modellek felszereltsége eltérő, ezért azt, hogy konkrétan mire alkalmas a multicooker, azt mindig az adott típus képességei határozzák meg.
További rovatainkból:
Élményből vásárlás, vásárlásból élmény
Mi történik, ha valaki a gyártói oldalról vált a kiskereskedelem világába? Rózsa Márton, a MediaMarkt Magyarország tavaly ősszel kinevezett...
Változó világ, új válaszok
Idén a cseh főváros adott otthont a 11. TCG Summitnak. A fogyasztói elektronikai szakma európai vezetői, mind a gyártó cégek, mind a kiskereskedők...
Akik a márkát építik
Négy szakember, egy közös cél: a Liebherr márka értékeinek képviselete. Hogyan lehet egyszerre magas minőségű készülékeket kínálni és...
A kávéélmény mesterei
A Cady-Trade 95 Kft. három évtizede foglalkozik kávégépekkel – nem csupán forgalmazóként, hanem szakértő partnerként is jelen van a piacon. Az olasz...