Lassú főző, kukta, forró levegős sütő és társaik

2022. március 17.

Az elektromos főzőedények kategóriájában meglehetősen sok termékkör található. Rizsfőző, olajsütő, forró levegős sütő, lassú főző, kukta, multifunkciós főzőedény. A készülékek közötti különbségek nem teljesen kézenfekvők, az eligazodást ráadásul az is nehezíti, hogy az egyes termékkategóriák között lehetnek átfedések, valamint több termékcsoport vonatkozásában többfunkciós változatok is találhatók. A főzőedények közötti alapvető különbség az alkalmazható ételkészítési módból és főzési időből ered. Ez pedig azt is meghatározza, hogy melyik készüléket mire lehet használni. A következőkben a főzőedények labirintusában segítünk tájékozódni.

Kukta – Gyorsfőző

Ezeknél a készülékeknél a legfontosabb, hogy nyomást használnak a főzéshez. A készülék felmelegíti a vizet, és gőz keletkezik, ami pedig a hő hatására tágul. Mivel a folyamat zárt térben zajlik, nem a gőz tágul, hanem a nyomás növekszik. Ez azt eredményezi, hogy a víz forráspontja megnő, azaz magasabb hőmérsékleten és így gyorsabban megy végbe a főzés. Másrészt a nyomás a gőzt az ételbe préseli, így az ízekre, textúrákra is hatással van a folyamat. Ennek megfelelően a nedvesség fontos része ennek az eljárásnak, vagyis a kukta olyan ételek készítésére alkalmas, ahol szükség van vízre is. Fontos jellemző az is, hogy a kuktákat főzés közben nem érdemes kinyitni, mert a nyomás megszűnik és a főzési folyamat megszakad.

Rizsfőző

A rizsfőzők úgy működnek, hogy felforralják a vizet, amit a rizsfőzés közben magába szív. Amikor ez megtörténik, a hőmérséklet növekedni kezd, a készülék pedig egy termosztát segítségével érzékeli és leállítja a melegítést. Így a rizs tökéletesen tud elkészülni. A készülék egyéb gabonák főzésére is alkalmas. Az alapmodellek esetében 2-3 (alacsony, közepes, magas) hőmérsékletszint beállítására van lehetőség, de vannak olyan többfunkciós változatok is, amelyek egy lassú főzőhöz hasonlóan működnek. Ezeknél a funkcióknál a készülék kikapcsolja az automatikus leállítást, és folyamatos melegítést biztosít. A rizsfőzők kapacitása azonban általában kisebb, és a burkolatuknak sem olyan a hőtartása, mint a lassú főzőké.

Lassú főző – Slow cooker

A lassú főzők lényege, hogy a készülék folyamatosan, akár nagyon hosszú ideig is képes precízen tartani a beállított hőmérsékletet, ami igen alacsony is lehet. Ennek segítségével a készülék számos főzési eljárásra alkalmas lehet a rizsfőzéstől a joghurtkészítésen keresztül a szuvidálásig. Azt, hogy a lassú főző ezekből mit tud ténylegesen, mindig az adott modell funkciókínálata határozza meg. A lassú főző előnye, hogy használata kényelmes, mert nem kell a készülő ételre figyelni, illetve a főzés során bármikor hozzáadható a fogáshoz további alapanyag is, nem kell mindent az elején beletenni.

Olajsütő – Fritőz

Ezek a készülékek forrásban lévő olajban sütnek. Az ételek így gyorsan elkészülnek benne, elsősorban ropogós, illetve rántott fogásokhoz ideális. Ezek a készülékek alapesetben nem kínálnak főzési módokat, de a többfunkciós változatokban akár már ilyenek lehetőségek is találhatók, azonban ezek a típusok már inkább a multicooker kategóriába sorolhatók.

Forró levegős sütő – Airfryer

Az ilyen eszközök működése a levegőkeringtetésre épül, ennek köszönhetően pedig a készülékben zsiradék hozzáadása nélkül is lehet sütni, mivel a hőátadást a levegő végzi. A többfunkciós változatok többnyire nagyobb programkínálattal rendelkeznek, vagyis több előre beállított sütési opciót biztosítanak. Egyes típusokban azonban az olajban sütés is része a multifunkcionalitásnak.

Multicooker – Többfunkciós főzőedény

Ez a készüléktípus egyesítheti az összes eddig bemutatott termékkategória kínálatát, kivéve a forró levegős sütőét. A legkiterjedtebb funkciókínálattal rendelkezik, és a zsiradék nélküli sütésen kívül elvben minden főzési és sütési eljáráshoz lehet használni. Az egyes modellek felszereltsége eltérő, ezért azt, hogy konkrétan mire alkalmas a multicooker, azt mindig az adott típus képességei határozzák meg.

  További rovatainkból:

A Miele új arca

A Miele új arca

Az elmúlt két évben a Miele jelentős átalakuláson ment keresztül, mind nemzetközi szinten, mind a hazai szervezet vonatkozásában. Változások tanúi...

Energiahatékonyság a sláger

Energiahatékonyság a sláger

A magyarok ötöde tervezi még idén energiahatékonyabbra cserélni műszaki berendezéseit. A lakosság háromnegyedét ugyanakkor befolyásolja a...

Vásárlóerő 2022

Vásárlóerő 2022

Magyarországon az egy főre jutó átlagos vásárlóerő közel 15 százalékos növekedéssel 8.751 euróra emelkedett, ami az európai átlag közel 54...

További termékválogatások:

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció: Sütő vagy Airfryer?

AirFry funkció egyre több beépíthető sütőben is található már. Nem véletlen, hiszen a forró levegővel, olaj nélkül, vagy minimális mennyiségű...

Share This