A sütőtisztítás iskolája

2021. november 08.
hőszivattyús szárítógép

Sütővásárlásnál nem éppen elhanyagolható szempont az sem, hogy miként lehet a készüléket tisztán tartani. Nem véletlen, hogy a ma kapható sütők jelentős részében található valamilyen öntisztító funkció is. Ezek közül választani azonban nem olyan egyszerű. A gond ugyanis az, hogy a gyártók, márkák a saját megoldásuk megkülönböztetésének érdekében meglehetősen sok elnevezést használnak. Ezért segítünk, hogy miként lehet a fantázianevek útvesztőjében eligazodni.

A sütőtisztítás alapvetően kétféleképpen történhet, manuálisan, vagy valamilyen öntisztító megoldás segítségével. A manuális tulajdonképpen azt jelenti, hogy a készülékben semmilyen technikai megoldás nem szolgálja, hogy egyszerűbb legyen a sütőtisztítás. Minden rajtunk, a tisztítószereken és a praktikákon múlik. A másik lehetőség az öntisztító sütő. Ezek a készülékek viszont nem egyformák. Az öntisztításon belül három eltérő megoldást lehet megkülönböztetni: katalitikus, hidrolitikus és pirolitikus. Mindhárom módszer általános elnevezésében -lízis, vagy -litikus utótagot találunk, ami feloldást, megsemmisítést jelent. Sokszor azonban a sütőtisztítás funkció nevében az általános megnevezésre semmi sem utal, és ezért nem teljesen kézenfekvő, hogy az adott technológia milyen elven működik. De mindjárt az lesz.

Bevonva – Katalitikus változatok

A katalitikus sütőkben a sütőtér egy speciális bevonatot kap. Ez a többnyire kerámiát tartalmazó anyag képes megkötni a zsírt, amit pedig a magas hőmérsékleten végbemenő oxidáció lebont. Ez azonban jobban hangzik, mint amennyire tényleg jó. Egyrészt számos modellben csak a hátfal katalitikus, vagyis az oldalfalak tulajdonképpen manuális tisztítást igényelnek. Azoknál a készülékeknél pedig, ahol az oldalfalak is kapnak bevonatot, az ajtó, a tartórácsok, illetve a sütő alja marad ki. Így aztán az öntisztításnak ez a formája igényel némi beavatkozást részünkről is. Régebben a bevonattal ellátott paneleket még cserélni is kellett bizonyos időnként. Ma már ez azonban nem jellemző, és a bevonat is addig bírja, mint a sütő. A katalitikus megoldást általában így is hívják, de ilyen elven működő megoldást jelölnek gyakran azok az elnevezések is, amelyekben nem szerepel hydro, aqua, steam vagy piro előtag.

Gőzerővel – Hidrolitikus tisztítás

A hidrolitikus eljárás során a sütő gőzt állít elő, ami fellazítja a sütőtérben található szennyeződéseket, és amelyek ennek köszönhetően egyszerűen eltávolíthatók. A tisztító program lefutása és a sütő visszahűlése után pedig gyakorlatilag csak ki kell törölni a sütő belsejét. A gőzfunkcióval nem rendelkező modelleknél a sütőtérben kell vizet elhelyezni. Az adott gyártó és megoldás függvényében ez lehet tiszta víz, vagy az instrukcióknak megfelelő arányban mosószert tartalmazó víz. A gőzfunkciós modelleknél a sütő rendelkezik víztartállyal, így a gőzfejlesztéshez a készülék a vizet onnan kapja. Ebben az esetben csak tiszta víz használható, a tisztítószert pedig, ha szükséges, a készülék belsejében kell szétpermezni. A hidrolitikus módszereknél az oldalsó vezetősíneket és rácsokat többnyire el kell távolítani a tisztítás előtt. A hidrolitikus elnevezés mellett ilyen eljárást alkalmaznak azok a megoldások, amelyeknek nevében hydro, aqua, steam vagy gőz előtagot találunk.

Forróság által – Pirolitikus megoldás

A pirolitikus megoldással felszerelt készülékekben a tisztítás során a sütő 500 °C-ra melegszik fel. A rendkívül magas hőmérséklet pedig egyszerűen leégeti a szennyeződéseket. Így persze keletkezik némi hamu, amit könnyedén ki lehet törölni, amikor a készülék már lehűlt. A pirolízis teljesen biztonságos a hatalmas hőfok ellenére is. A program során az ajtót nem lehet kinyitni, azonban nagyon fogdosni sem ajánlott, mert az jobban felmelegszik, mint ami a normál sütőprogramok esetében megszokott. Egyes készülékekben az oldalsó vezetősíneket és a rácsot sem kell eltávolítani, sőt vannak olyan típusok is, amelyeknél még a sütőtepsit sem kell kivenni a pirolitikus tisztításhoz. A módszer rendkívül hatékony, viszont nem a legtakarékosabb energiafelhasználás tekintetében. A pirolízis nem kombinálható teljes értékű gőzsütéssel, illetve a beépített kamerával rendelkező sütők közül is csak kevésben érhető el ez a tisztítási opció. A készülékek leírásában legtöbbször szerepel a pirolitikus jelző, ha mégsem, akkor a piro, pyro előtagok utalnak erre a funkcióra.

További termékválogatások:

Xiaomi, vagy nem?

Xiaomi, vagy nem?

Noha egyre kevésbé jellemző, de egyáltalán nem ritka, hogy egy vállalat úgynevezett „multibrand” stratégiával van jelen a piacon, azaz a cég több...

Produktivitás nyomában

Produktivitás nyomában

A vállalati szférában a hatékonyság kulcsfontosságú tényező, az üzleti döntések alapját jelentő megfontolás azonban a munkavégzés kapcsán nem mindig...

Dupla, vagy szimpla

Dupla, vagy szimpla

Legyen szó bármilyen készülékről a vezérlés nem elhanyagolható szempont. Az egyszerű használhatóság szinte minden termékkörben a vásárlást...

Share This